Odgovornijim pristupom centara za socijalni rad i policije smanjiti femicid

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 18. 05. 2021. | Komentara: 0

Odgovornijim pristupom centara za socijalni rad i policije smanjiti femicid

Novi Sad, 18. maja 2021 - Osamnaestog maja, na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne institucije, pre svega policiju i centre za socijalni rad, da ulože napor kako bi se smanjio broj ubijenih žena u porodičnom nasilju.

LSV

Jučerašnji slučaj, još jedne ubijene žene u Valjavu, koja je nasilje bivšeg partnera prijavljivala policiji, pokazuje da je potrebna bolja koordinacija između centara za socijalni rad i policije.

Od početka 2021. godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja, u porodičnom partnerskom nasilju ubijeno je šest žena i bilo je pet pokušaja ubistava.

Vreme je da radnici u centrima za socijalni rad sa većom ozbiljnošću i odgovornošću pristupaju temi porodičnog nasilja, koje se često završava femicidom. Policija mora uspostaviti takav sistem rada, da se ne dozvoli da prijavljeni nasilnici ostvare svoje pretnje i bez obzira na saznanja o ugroženosti žrtve koje imaju ove dve institucije do ubistva žene ipak dođe.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća sve relevantne društvene faktore, počevši od medija, preko javnih ličnosti, do poličara koji javno istupaju, da je femicid posledica više faktora ali da je jedan od važnih stvaranje atmosfere u kojoj se formira slika o tome da je nasilje prihvaćena pojava, koju ne treba osuđivati.

Nasilje u javnom govoru, nasilje koje svakodnevno izbija sa ekrana u rijaliti programima, nasilje u obraćanjima najviših političkih predstavnika u Narodnoj skupštini i pokrajinskom parlamentu, sve su to uzroci koji doprinose nasilju u porodici.

Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se uspostavi efikasniji sistem koordinacije institucija i zaštite žene žrtve nasilja, kako ne bi postale još jedna stavka u statistici o femicidu. Odgovornost je na svima nama, a pre svega na pomenutim institucijama.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 09. 2021. | Komentara: 0

Netransparentnost procesa i nesposobnost lokalne samouprave nas dovode u situaciju da budemo zabrinuti zbog Ečke

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojan Kostreš izjavio je da nas netransparentnost procesa i nesposobnost lokalne samouprave dovode u situaciju da budemo zabrinuti zbog izgradnje pet petospratnica u selu Ečka kraj Zrenjanina.
Izjave | Sreda, 22. 09. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Zašto niko nije reagovao na činjenicu da nestaje nafte?

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš upitao je zašto se neko iz vlasti oglasio tek sada i rekao da su zalihe nafte u Srbiji potrošene, ako se takav ishod nazirao odavno. 
Izjave | Ponedeljak, 20. 09. 2021. | Komentara: 0

Borba za građanska društva na Balkanu mora biti snažna

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook