Odgovornijim pristupom centara za socijalni rad i policije smanjiti femicid

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 05. 2021. | Komentara: 0

Odgovornijim pristupom centara za socijalni rad i policije smanjiti femicid

Novi Sad, 18. maja 2021 - Osamnaestog maja, na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne institucije, pre svega policiju i centre za socijalni rad, da ulože napor kako bi se smanjio broj ubijenih žena u porodičnom nasilju.

LSV

Jučerašnji slučaj, još jedne ubijene žene u Valjavu, koja je nasilje bivšeg partnera prijavljivala policiji, pokazuje da je potrebna bolja koordinacija između centara za socijalni rad i policije.

Od početka 2021. godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja, u porodičnom partnerskom nasilju ubijeno je šest žena i bilo je pet pokušaja ubistava.

Vreme je da radnici u centrima za socijalni rad sa većom ozbiljnošću i odgovornošću pristupaju temi porodičnog nasilja, koje se često završava femicidom. Policija mora uspostaviti takav sistem rada, da se ne dozvoli da prijavljeni nasilnici ostvare svoje pretnje i bez obzira na saznanja o ugroženosti žrtve koje imaju ove dve institucije do ubistva žene ipak dođe.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća sve relevantne društvene faktore, počevši od medija, preko javnih ličnosti, do poličara koji javno istupaju, da je femicid posledica više faktora ali da je jedan od važnih stvaranje atmosfere u kojoj se formira slika o tome da je nasilje prihvaćena pojava, koju ne treba osuđivati.

Nasilje u javnom govoru, nasilje koje svakodnevno izbija sa ekrana u rijaliti programima, nasilje u obraćanjima najviših političkih predstavnika u Narodnoj skupštini i pokrajinskom parlamentu, sve su to uzroci koji doprinose nasilju u porodici.

Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se uspostavi efikasniji sistem koordinacije institucija i zaštite žene žrtve nasilja, kako ne bi postale još jedna stavka u statistici o femicidu. Odgovornost je na svima nama, a pre svega na pomenutim institucijama.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook