Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

BEOGRAD – Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. Olenik se, inače, sudskim procesima protiv sveštenika-napasnika bavi već godinama.

LSV

Veliki deo javnosti, u najmanju ruku, bio je neprijatno iznenađen unapređenjem Pahomija, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, koji više nije episkop Eparhije vranjske, već i zvanično mitropolit.

Crkva pokazala opredeljenje

– Dodela brojnih ordenja bez jasnog razloga, ljudima koji ih ne zaslužuju, kao i unapređenje Pahomija u mitropolita, pokazuju koje vrednosti neguje Srpska pravoslavna crkva. Ne nagrađujete nekoga, ako se ne zalažete za iste vrednosti kao ta osoba, niti unapređujete, osim ako ne podržavate iste stavove i mišljenja – smatra Olenik.

SPC je unapredila osobu koja je povezana sa pedofilijom, ali i sudskim postupcima, i tako je SPC jasno pokazala svima – svoje opredeljenje.

– Na taj način uvredili su svu decu, koja su žrtve pedofilije, i građane koji su vernici i pokazali su da se za ovaj gnusni čin u Srbiji prolazi nekažnjeno. Ovim činom dali su zeleno svetlo svima kojima ubuduće padne na pamet da zlostavljaju decu u okviru crkve – upozorava Olenik.

Najveća tragedija je što ovakve, nedopustive poteze crkve, vlast dopušta i prećutno podržava.

– Država je to dopustila i dozvolila crkvi da na ovaj način promoviše pedofiliju i da se ruga u lice žrtvama. Da su sveštena lica osuđena na vreme, do ovoga ne bi nikada došlo. Crkva jeste po ustavu odvojena od države, ali oni ne poštuju ni svoj ustav. Naša vlast popove stavlja iznad zakona i ogromnim svotama novca iz budžeta, dakle našim parama, kupuje crkvu i njihovu podršku za sve što rade – dodaje.

Ucena vlasti za novac

Crkva, sa druge strane, kao da reketira, ucenjuje vlast – ćutanjem.

– Naša crkva odavno nije religiozna organizacija, već ozbiljno politička, koja se bavi isključivo sticanjem bogatstva – zaključuje Olenik.

Podsetimo, Opštinski sud u Nišu oslobodio je u martu 2006. godine vladiku vranjskog Pahomija optužbe da je izvršio bludne radnje nad dvojicom maloletnih dečaka. Optužbu za ista krivična dela, za koja su Pahomija teretila još dvojica dečaka, sud je odbacio zbog zastarelosti. 

Advokat Olenik pokrenuo je tužbu u Crnoj Gori nakon što su postupci u Srbiji izostali ili zastareli, što je, prema njegovim rečima, bio nastavak pravne borbe protiv zataškavanja seksualnog zlostavljanja u SPC.

– Kako SPC pokriva celu teritoriju Srbije i Crne Gore, a i deo Bosne, oni kad imaju svoje članove koji su begunci od zakona, prebacuju ih iz crkava i manastira u jednoj državi u drugu, kako bi izbegli krivičnu odgovornost – izjavio je Olenik.

U novembru 2012. je SPC dobila video-snimke koji su pokazivali Kačavendu u seksualnoj aktivnosti sa maloletnim dečacima. On je tada podneo ostavku, navodeći „zdravstvene razloge“, ali ju je kasnije povukao, da bi ga SPC 2013. godine trajno razrešila dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom i penzionisala. Kačavendu je, nakon što je sporni snimak izašao u javnost, nekoliko osoba optužilo za seksualno uznemiravanje. 

– Sudovi Srbije pod pritiskom vlasti nikog od njih nikada nisu osudili, pa ni Kačavendu, već su sve sudije, koje su postupale u ovim predmetima, te iste predmete uvele u zastaru, a sada te vladike primaju ordenje u ime SPC, od predsednika Republike, do ministara – izjavio je Olenik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 01.07.2024)
Izjave | Ponedeljak, 15. 07. 2024. | Komentara: 0

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih.

Saopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook