Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

NOVI SAD / BEOGRAD - Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.

LSV

– Vučić sebe predstavlja kao žrtvu, pokušavajući da sakrije svoje zločine, zločine svoje stranke i zločine svog šefa. Čak i one u kojima je lično učestvovao, i to radi sve vreme – kaže Olenik u izjavi za Danas.

Ratovi su nastali, dodaje, tako što je Slobodan Milošević, videvši da je pao Berlinski zid i da komunizam pada, a da bi ostao na vlasti, preuzeo srpski nacionalizam i to tako što sa državnom bezbednošću (DB) iz Beograda ruši autonomiju Vojvodine „Jogurt revolucijom“ – na silu.

– Onda to pokušava da uradi i na Kosovu, ali nije uspeo, pa je izveo tenkove na ulicu. Ljudi to zaboravljaju. Krajem 1988/89, kosovska autonomija, koja je bila ista kao vojvođanska, ugušena je tenkovima. To je sila. On je na silu zauzeo i Vojvodinu i Kosovo. Zatim je zauzeo platni promet Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koja je tada još postojala, preuzeo je novac, platne tokove, pa je preuzeo Jugoslovensku narodnu armiju (JNA), takođe na silu. Znači, on je na silu pokušao da ostane na vlasti i to kao nacionalista, iako nije bio niti nacionalista niti komunista – podseća Olenik.

Nisu, kaže on, balvani u Kninu pali sami od sebe, nego je ista ta DB postavila balvane, zakuvala i dovela do rata u Hrvatskoj.

– I ti tenkovi na Kosovu su razlog zašto je došlo do rata na Kosovu i zašto su nas bombardovali. Nije neko drugi, nego Milošević i njegova politika. Isto je to uradila Miloševićeva politika u BiH, uz pomoć njegovog potrčka Šešelja, Vučića, Dačića i drugih. Vučić je učestvovao u toj politici, čak i kao ministar informisanja, i podržavao je tu politiku Velike Srbije i ta politika je dovela do rata u bivšoj SFRJ, do 150.000 mrtvih, do genocida. To je politika koju je on sprovodio tada, kao mlad, i koju sprovodi sada, samo pod nazivom „srpski svet“ – ukazuje Olenik.

Kako kaže, u subotu se desio debakl te politike srpskog sveta.

– On zna u čemu je učestvovao, zna da ima dosta nas koji se toga sećamo, i koji ćemo to da kažemo. Pokušava da slaže mlađe koji ne znaju, da pravi od sebe žrtvu i da, prosto, on lično ne odgovara. Ne mislim na krivičnu odgovornost, jer nije on vršio zločine, ali postoji politička odgovornost, ljudska, u vidu gubljenja izbora i zabrane da se bavi politikom, a tu mislim na lustraciju. On bukvalno štiti sebe i sve one koji su sprovodili tu politiku, jer su krivi, i jer su zločinci, pokušavajući sve to da sakrije – tvrdi Olenik.

On postavlja pitanje kako neko drugi može biti agresor ako se ratuje u Hrvatskoj i u Bosni, te šta je naša vojska radila tamo.

– Otišla da posadi cveće? Ko je agresor? To su stvari koje kod nas nikad nisu rešene, i pravi se još veća mutljavina da se ne bi saznalo – kaže Olenik.

Prema njegovom mišljenju, meta bi sada mogla da bude ponovo BiH.

– Pošto je sve krenulo iz Vojvodine mislim da će sve morati i da se završi obnavljanjem autonomije Vojvodine. Kosovo više nije tu, ali Vojvodina jeste, ostaće u Srbiji, ali će morati imati obnovljenu autonomiju koju je Milošević ukinuo silom – zaključuje Olenik.

(SzILSV-Vojvođani, 10.06.2024)
Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Stajemo u zaštitu Nenada Kulačina

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI osuđuje pretnje koje su upućene novinaru i kolumnisti Nenadu Kulačinu.

Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2024. | Komentara: 0

Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid.
Saopštenja | Utorak, 09. 07. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Hitno zaustaviti seču drveća kod Mihajlova!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, ali i drugih predstavnika vlasti iz Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, da objasne zašto je došlo do seče i uništavanja drveća uz obalu kanala Dunav-Tisa-Dunav kod sela Mihajlovo.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook