I Zrenjanincima će biti bolje u autonomnoj Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Petak, 29. 11. 2013. | Komentara: 0

I Zrenjanincima će biti bolje u autonomnoj Vojvodini

ZRENJANIN – Omladina Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu održala je danas akciju „Zašto je važno biti autonomaš u Vojvodini“, koja je za cilj imala da ukaže na to da je autonomija Vojvodine, koja ima svoju nespornu istorijsku utemeljenost, preduslov društveno-ekonomskog razvoja ove pokrajine.

LSV

- Liga je i u Zrenjaninu često nepravedno optuživana za separatizam. Autonomija, pre svega, podrazumeva najveću moguću decentralizaciju, gde se sistem odlučivanja u velikoj meri spušta na niže teritorijalne jedinice, što je zalaganje i većine stranaka koje su danas u vlasti u Srbiji - rekao je Nenad Mišković, predsednik LSVO Zrenjanin.

On je dodao da je Vojvodina kada je imala zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode bila jedan od najrazvijenijih regiona bivše SFRJ. Danas Vojvodina spada u grupu nedovoljno razvijenih regiona, a Zrenjanin je jedan od očiglednih primera za to, koji je, kako je rekao, nekada bio jedan od najrazvijenih industrijskih centara Jugoslavije.

- Danas se Zrenjaninci i Zrenjaninke bore da prežive. Polazeći od centra, Zrenjanin je ruiniran, u njemu cveta siva ekonomija, a katanci na firmama su surova realnost - upozorio je Mišković.

Kroz današnju akciju omladina Lige je pokušala da uporedi situaciju koja je u Vojvodini postojala u vreme pune autonomije sa sadašnjim stanjem.

- A činjenice su poražavajuće: hiljade zatvorenih preduzeća, hiljade izgubljenih radnih mesta, veliki porast siromaštva u vojvođanskim gradovima i opštinama. U vreme pune autonomije, od 1974-1988, Vojvodina je izgradila niz fabrika počev od „Izolira“ u Zrenjaninu, „Petrohemije“ u Pančevu, „Rumaplasta“ u Rumi, „Metanolsko-sirćetnog kompleksa“ u Kikindi, „Hemofarma“ u Vršcu, „Gumaplasta“ u Inđiji. Ovi nekadašnji giganti su danas ili u stečajnom postupku ili su bleda senka onoga što je nekada postojalo - istakli su mladi ligaši i ligašice, podsećajući da je za svega jednu deceniju izgrađeno i šest velikih mostova na Dunavu - kod Bačke Palanke, Bezdana, Beške, Kovina – Smedereva, Bogojeva i Novog Sada.

- Cilj našeg današnjeg obraćanja javnosti nije samo podsećanje na ono što smo nekada imali, već i ukazivanje na to šta možemo imati ako se shvati značaj decentralizacije Srbije i povećanje autonomije Vojvodine - objasnio je predsednik zrenjaninske Omladine LSV, Nenad Mišković, zaključujući da je zato važno zalagati se za autonomiju Vojvodine.

(BILSV, 29.11.2013)



Omladina LSV | Četvrtak, 02. 02. 2012. | Komentara: 0

Obeležen Dan grada Novog Sada

NOVI SAD – Gradski odbor Omladine LSV Novi Sad Novi Sad obeležio je 1. februar, Dan grada, akcijom u centru tokom koje su sugrađankama i sugrađanima deljeni leci i kalendari sa motivima grada.
Omladina LSV | Sreda, 01. 02. 2012. | Komentara: 0

SVM podstiče pogrešan odnos države

Novi Sad, 01. februar - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) najoštrije osuđuje zahtev Saveza vojvođanskih Mađara da se kazne za petoricu mladića koji su pre nekoliko godina brutalno pretukli Zorana Petrovića u Temerinu prepolove, po ugledu na presude za ubice Brisa Tatona.
Omladina LSV | Nedelja, 29. 01. 2012. | Komentara: 0

Obeležen Međunarodni dan žrtava holokausta

ZRENJANIN –  Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin položio je venac na mestu nekadašnje sinagoge povodom obeleavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook