Pisma ministru prosvete sve dok ne odgovori!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Sreda, 25. 02. 2015. | Komentara: 0

Pisma ministru prosvete sve dok ne odgovori!

NOVI SAD, 25. februar - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) uputila je danas pismo ministru prosvete Srđanu Verbiću u kojem ga poziva na hitnu reakciju i sastanak budući da se na državnim i privatnim fakultetima u Srbiji studenti školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja. LSVO poručuje i da će novo pismo poslati sutra i tako svakog dana dok ministar ne odgovori.
Pismo upućeno ministru možete pročitati u nastavku:

LSV
 
Poštovani,
 
Verujemo da ste upoznati s činjenicom da se u Srbiji studenti na državnim i privatnim fakultetima školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja. Razlog tome jeste to što zvanični Šifrarnik zanimanja, koji datira iz 1992. godine, iako dopunjen 1998. godine, nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine. Zato u šifrarniku nedostaju brojna zvanja koja se stiču školovanjem po Bolonjskom procesu, a imaju prefiks diplomirani, inženjer ili menadžer.
 
Jedno od takvih, primera radi, jeste zanimanje diplomirani menadžer u hotelijerstvu i turizmu.
 
Ako neko od Vaših saradnika ili iz nadležnih službi kaže da je od Šifrarnika zanimanja važnija Lista zanimanja, znajte da 79 zanimanja ni tamo nije zavedeno. Zbog svega toga još 6. novembra 2013. godine Omladina LSV uputila je pismo tadašnjem ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću s molbom za sastanak. Nije nam ni odgovorio, a problem ni do danas nije rešen.
 
U međuvremenu, nova generacija studenata upisala je fakultete i počela da studira za nepostojeća zanimanja, a ko zna koliko ih je završilo i steklo diplome s kojima ne može da se zaposli. Uloženom trudu, radu i vremenu studenata treba dodati i sva finansijska izdvajanja koja imaju oni i njihovi roditelji. Studiranje je koštalo i košta.  Apelujemo da utičete na sve nadležne da se ovo promeni.
 
Takođe, pozivamo Vas da nam, u skladu sa svojim obavezama, u terminu koji Vama odgovara zakažete sastanak, na kojem bismo Vas bliže informisali o ovoj temi i predložili Vam načine kako je to moguće rešiti.  Zbog lošeg iskustva s prethodnim ministrom i činjenice da vremena za čekanje nema jer se bliži još jedan upisni rok, pisaćemo Vam svakog dana dokle god ne dobijemo odgovor.
 
Srdačno,
Omladina
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Omladina LSV | Četvrtak, 14. 04. 2016. | Komentara: 0

Begović: Mladi nezaposleni i marginalizovani

NOVI SAD - Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Begović izjavila je za Tanjug da su mladi danas potpuno marginalizovani i nisu uključeni u procese odlučivanja. Ona je kao najveći problem mladih navela nezaposlenost.
Omladina LSV | Petak, 25. 03. 2016. | Komentara: 0

Nećemo da nam prijatelji odlaze iz zemlje!

NOVI SAD, 25. mart - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine danas je mladima, predstavnicima civilnog sektora i studentskih organizacija predstavila svoj program koji obuhvata predloge za rešavanje najvećih problema sa kojima se mladi danas suočavaju.
Omladina LSV | Utorak, 23. 02. 2016. | Komentara: 0

LSVO potpisala Sporazum o saradnji sa Forumom mladih SDP BiH

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) potpisala je Sporazum o saradnji sa Forumom mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (FOM SDP BIH). Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između Gradskog odbora LSVO Novi Sad i Kantonalnog odbora FOM SDP BiH Sarajevo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook