Zašto je važno biti autonomaš

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Subota, 21. 12. 2013. | Komentara: 0

Zašto je važno biti autonomaš

KOVAČICA – Aktivisti Omladine Opštinskog odbora LSV Kovačica organizovali su akciju „Zašto je važno biti autonomaš“. Predsednica OO LSVO Kovačica Ivana Jaško rekla je na konferenciji za novinare da je akcija sprovedena u prethodnih mesec dana na pijacama u Debeljači, Padini i Kovačici gde su mladi ligaši građanima delili flajere i upoznavali ih sa razlozima zašto je važno biti autonomaš u Vojvodini.

LSV

Meštani su upoznati sa istorijom autonomije Vojvodine i činjenicom da je ona svojom voljom postala deo Srbije, sa njima je razgovarano i o ekonomiji, kulturi i životu omladine nekad i sad.

Istorijske činjenice

Jaško je podsetila da su izaslanici slovenskih naroda Vojvodine na Velikoj narodnoj skupštini koja je održana novembra 1918. godine bezuslovno odlučili da se priključe Kraljevini Srbiji i tada Vojvodina postaje deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

- Nakon drugog svetskog rata, jula 1945. Skupština izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu donosi zvanični predlog da se Vojvodina priključi Federalnoj Srbiji. Na trećem zasedanju AVNOJ-a ovaj zahtev je prihvaćen. Amandmanima na Ustav iz 1968. i 1974. godine proširuju se nadležnosti Vojvodine. Pokrajina dobija svoju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Ustavnim pučem Slobodana Miloševića 1988. godine nasilno se ruši pokrajinsko rukovodstvo. Preuzet je vojvođanski glas u Predsedništvu Jugoslavije od strane Srbije. Sve to je zakuvano marta 1989. godine amandmanima na Ustav kojim je bez činjenica ukinuta autonomije Vojvodine. Tada je počela pljačka i najšire pustošenje Vojvodine – podsetila je na istorijske činjenice Ivana Jaško.

Vojvodina izgradila fabrike, mostove, fakultete...

Ona je ukazala i da su meštanima Kovačice, Debeljače i Padine aktivisti omladine predočili činjenicu da, dok je Vojvodina imala punu autonomiju njihovi roditelji su imali posao, a mladi nisu prali posuđe u inostranstvu. Takođe, u vreme pune autonomije Vojvodina je izgradila niz fabrika, za samo jednu deceniju izgrađeno je pet mostova na Dunavu, javne institucije su napredovale, izgrađeni su razni zdravstveni objekti, osnovano je više fakulteta.

- Nakon obaranja vojvođanske autonomije, korak uz političku degradaciju Vojvodine išao je i proces naglog siromašenja njenih građana i ekonomska regresija čitave Pokrajine. Tek osvojena Pokrajina je bila izložena bukvalnom pljačkanju, da bi se iz njenih resursa finansirali Miloševićevi ratovi po Jugoslaviji. Takvo političko iskorišćavanje Vojvodine traje i danas – naglasila je Jaško.

Mladi su nekad tražili posao, a danas azil

Potpredsednica Omladine OO LSV Kovačica Marijana Mega je ukazala da Vojvodina i u kulturološkom smislu predstavlja posebno bogat prostor u kojem se meša najmanje 27 nacija i kao takva je jedinstven koncept suživota nacija. U Vojvodini se neguje različitost i interkulturalnost. Podsetila je da je Omladina LSV pokrenula pitanje definisanja zanimanja i njihovo redovno unošenje u šifrarnik i listu zanimanja. Osvrnula se i na položaj studenata u nekadašnjoj i današnjoj Vojvodini.

- U vreme pune autonomije, studenti su imali mnogo bolji standard. Sa više nivoa su dobijali stipendije, a studentski popusti za prevoz su bili veći. U vreme pune autonomije, po završetku fakulteta mladi ljudi su tražili posao. Danas traže vizu ili azil – zaključila je Mega.

(BILSV, 21.12.2013)



Omladina LSV | Ponedeljak, 18. 04. 2011. | Komentara: 0

Potpisan Sporazum o saradnji LSVO i SDP BiH

ZRENJANIN - Omladina Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu bila je tokom vikenda domaćin delegaciji Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine iz Lukavca. Cilj posete bilo je potpisivanje Sporazuma, kojim je dogovorena saradnja dve organizacije na nivou gradova Zrenjanina i Lukavca, a sa ciljem razvoja prijateljskih veza i saradnje u oblastima kulture, sporta, turizma, ekonomije i politike.
Omladina LSV | Nedelja, 20. 03. 2011. | Komentara: 0

LSVO širom Vojvodine organizovao akciju

NOVI SAD - Članovi Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovali su tokom proteklog vikenda, u više mesta širom pokrajine, akciju "Probudi se". Oni su svojim sugrađanima i sugrađankama delili promotivne materijale, a akcija je organizovana sa ciljem da motiviše mlade ljude da se aktivnije uključe u politiku i na taj način postanu aktivni u procesu donošenja odluka, koje ih se tiču.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook