Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

NOVI SAD – Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je tokom današnje skupštinske rasprave izjavio da su predstavnici LSV aktivno učestvovali u javnim raspravama o ovom planu, a pogotovo u Zrenjaninu, i dali niz predloga koji nisu usvojeni. Zbog toga poslanici Vojvođanskog fronta neće glasati za ovaj plan razvoja AP Vojvodine.

LSV

Šućurović je rekao da je Plan razvoja APV do 2030. godine ništa drugo do spisak lepih želja ili deo predizborne kampanje. 

Šume, zemljište, voda – nelegalna seča, prljave tehnologije

- Već na prvim stranicama predloga jasno se uočavaju određene kontradiktornosti. Poseban akcenat se stavlja na ekonomski razvoj, pomoć mladima kao i očuvanje životne sredine. O kakvoj zaštiti životne sredine pričamo, kada se šume na Fruskoj gori svakog dana seku? LSV već godinama skreće pažnju na primer nelegalne seče i probleme koje ta seča prouzrokuje. LSV nudi rešenje a to je da Nacionalni park Fruška gora više ne bude javno preduzeće, nego javna ustanova čiji se rad potpuno finansira iz budžeta, čime će nestati opravdanje i razlozi za nelegalnu seču. Istovremeno, neophodno je i povećanje nadležnosti čuvarske službe, uz pravo legitimisanja i zadržavanja lica do dolaska policije. U ovom planu razvoja nema pomena o tako nekom konkretnom rešenju – naveo je poslanik LSV.

On je upitao i o kakvoj zaštiti životne sredine se priča kada se dozvoljava izgradnja fabrike guma sa prljavom tehnologijom na plodnoj vojvođanskoj zemlji. 

- Ne samo da se dozvoljava izgradnja takve fabrike, već se i preko svake mere subvencioniše. Takav poduhvat pravi od Vojvodine poligon jeftine radne snage u fabrikama sa prljavom tehnologijom – naglasio je.

Šućurović je upitao i kada će naši investitori biti u ravnopravnom položaju u odnosu na strane. Kako je rekao, strani investitori dobijaju i više desetina hiljada evra po radnom mestu, dok naši nisu ni blizu takvim subvencijama.

- Još jedan alarmantan problem je problem pijaće vode. Višedecenijsko iskustvo nam je pokazalo da problem s pijaćom vodom nije moguće rešiti lokalnim vodovodima. A u ovom predlogu i planu se upravo predlažu lokalni ili gradski vodovodi. Problem neispravne vode za piće u Vojvodini ima preko 700.000 građana. Dosadašnji pokušaji rešavanja problema, kao onaj u Zrenjaninu, na primer, nisu dali rezutate. Jedino rešenje je izgradnja sistema regionalnih vodovoda. Primeri dobre prakse su u susednoj Mađarskoj ili Istri. I to je način kako bi svi naši građani dobili ispravnu vodu za piće. Možda da stavimo da su nam regionalni vodovodi prioritet u odnosu na nacionalne stadione? – predložio je.

Glava u pesku zbog ruskog gasa

On je naveo da plan predviđa energetsku efikasnost i prosperitet, pa je upitao kako pokrajinska vlast to planira da izvede kad su Vojvođani gotovo u potpunosti zavisni od ruskog gasa. 

- LSV se i pre izbijanja rata u Ukrajini zalagala za raskidanje Energetskog sporazuma sa Rusima, tj. Gaspromom. Sada, kada se cela Evropa distancirala od Rusije, uvodi im sankcije i raskida sve ugovore, mi držimo glavu u pesku i ne raskidamo ovaj štetni ugovor. Samo da podsetim, rudna renta je u svim u zemljama okruženja veća nego kod nas, gde je sedam posto. A specijalnim Energetskim sporazumom Rusima je smanjena na tri odsto. Rudna renta u Rusiji je 22 odsto. Političke i lične simpatije prema Rusiji ne mogu biti osnova za neekonomsko poslovanje države i nanošenje štete građanima Vojvodine – naglasio je Šućurović.

Bez pruga i putne infastrukture nema ni života

Poslanik LSV je naveo da razvoja Vojvodine nema bez dobre infrastrukture, ali da su u planu zanemareni lokalni putevi. 

- Prema indikatoru gustine putne mreže, koja predstavlja dužinu puteva prema broju stanovnika, Vojvodina znatno zaostaje u odnosu na ostatak republike. Kada se posmatra gustina putne mreže u odnosu na površinu teriorije, dolazimo do još šokantnijeg podatka - da je gustina puteva u APV duplo manja nego na teritoriji Srbije. Iščupano je 435 kilometara pruga. Vojvođanska železnička mreža nekada je bila jedna od najgušćih u Evropi a danas je na izdisaju. Gde nestaje pruga, a putna infeastruktura se zanemarije, tu nestaje i život – rekao je Šućurović. 

On je istakao da je u izveštaju navedeno da su putevi koje održavaju lokalne samouprave mnogo lošijeg stanja od onih puteva koje održava pokrajina i republika. To je, prema njegovom mišljenju, problem nastao zbog centralizacije. 

- Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da je proces sveopšte centralizacije sveo gradove i opštine na prazne ljušture, sa sve manjim ingerencijama i nestabilnim finansiranjem. Za početak, treba da se svi ovde zajedno izborimo za ono što nam po Ustavu pripada, a to je Zakon o finansiranju Vojvodine. Praksa iz svih razvijenih zemalja Evropske unije nas je naučila tome da veći stepen decentralizacije dovodi do većeg razvitka manjih sredina, opština i regiona. Niko nikada iz Beograda ne može znati šta je nama i našim opštinama najpotrebnije i najneophodnije za razvoj lokalnih sredina – istakao je.

Šućurović je naglasio da se zbog svega što je naveo može zaključiti da predloženi neće dovesti do planiranog razvoja, da će Vojvodina i dalje tapkati u mestu i da ćemo i dalje gubiti stanovništvo. 

- Za 20% nas je manje nego pre 30 godina, a ovakvom Planom i politikom pitanje je koliko će nas biti manje u narednih 10 godina. Zbog svega ovoga, poslanici Vojvođanskog fronta neće glasati za ovaj Plan – zaključio je Šućurović.

(SzILSV, 19.04.2023)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook