Podrška listi Vojvođani garantuje povratak Vojvodine u parlament

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 20. 03. 2022. | Komentara: 0

Podrška listi Vojvođani garantuje povratak Vojvodine u parlament

BEOGRAD / NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vidi mogućnost da učestvuje na parlamentarnim izborima, zbog katastrofalnog izbornog zakona, zbog činjenice da u Beogradu nema partnera sa kojima se može sarađivati oko decentralizacije i jake autonomije Vojvodine. Zbog toga smo odlučili da podržimo koaliciju „Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani“ i pozivamo sve članice i članove, simpatizere, sve one kojima je na srcu AP Vojvodina da 3. aprila masovno izađu na izbore, zaokruže broj 12, glasaju za Vojvođane i vrate Vojvodinu u parlament, izjavio je Aleksandar Marton, portparol LSV.

LSV

Nema ko da govori o problemima Vojvođana

Povodom spekulacija da preko liste Vojvođani LSV pokušava na mala vrata da uđe u parlament, on je gostujući na televiziji Prva rekao da na toj listi nema članova Lige.

- Na listi „Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani“ jesu svi sa teritorije AP Vojvodine, ali nema članova LSV. Ovo je lista dve političke, manjinske organizacije – Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i Zajedno za Vojvodinu, to je rusinska manjinska stranka. Te dve političke organizacije su odlučile da nastupe na izborima, a LSV ih je podržala iz želje da ponovo ima autentičnih predstavnika Vojvodine u parlamentu – istakao je on.

Napomenuo je da je u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije bilo 37 poslanika koji u ličnoj karti imaju adresu na teritoriji AP Vojvodine. 

- Ali, u ovih 18-19 meseci ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije, od preko 10.000 izlaganja u svega dvadesetak se pomenula reč Vojvodina. To je 0,21%. Znači, ti predstavnici Vojvodine ne govore o problemu paora koji je ogroman, ogromna je cena đubriva, ogromna je cena dizel goriva, sve manje ga ima, a očekujemo visoke prinose. S druge strane zabranjuje se izvoz poljoprivrednih proizvoda a Srbija četvrtinu izvoza ima iz poljoprivrede – naglasio je Marton, dodavši da 25-27% BDP-a Srbije dolazi iz poljoprivrede.

Subvencije paorima kao u regionu

Smatra da je pogrešno što je Srbije zabranila izvoz poljoprivrednih kultura, jer je upitno šta će prihodovati od izvoza, kada znamo da je četvrtina izvoza iz oblasti poljoprivrede.

Ukazao je i da su subvencije u Srbiji i do deset puta niže nego u Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj, te da bi država morala da ih poveća.

- Mi tražimo da subvencije za poljoprivredne proizvođače budu u iznosu koje su u Mađarskoj, Rumuniji ili Hrvatskoj i na taj način bi paori bili konkurentni i mnogo bi bolje proizvodili. Krovno rešenje je ulazak Srbije u EU, jer će tek onda naš paor biti potpuno konkurentan poljskom, nemačkom, autrijskom seljaku i na tržištu će moći mnogo bolje da zaradi. To je dobro i za njega i za državu – dodao je.

Marton je rekao da je ukrajinska zastava na zgradi u kojoj su prostorije LSV izraz solidarnosti sa ukrajinskim narodom.

- Šta god ko mislio i o ukrajinskoj vlasti, svako može da ima pozitivno ili negativno mišljenje o tome, o širenju NATO-a na istok, jedna jedina činjenica je da kao što je Srbiju 1999. godine NATO napao, tako je Rusija napala Ukrajinu. Mi želimo da podržimo ukrajinski narod – kazao je.

Kada su u pitanju sankcije Rusiji, ističe da ukoliko Srbija želi da kao svoj prioritetan cilj izabere ulazak u EU, onda mora da učini ono što je učinila i EU, da uvede sankcije Rusiji.

- Koliko god one bile bolne, država pre svega mora da vodi računa o svojim interesima – naglasio je portparol LSV.

Energetska zavisnost i ruski monopol

Na konstataciju da umnogome zavisimo od Rusije, zbog energenata, Marton je naglasio da država mora da nađe alternativu za to već sad, jer uskoro će nova grejna sezona.

- Osim toga, Energetski sporazum Srbije i Rusije je bio loš, praktično za tepsiju ribe je dato naše najveće privredno bogatstvo, ne samo Vojvodine nego čitave države Srbije. Za jednog Kristijana Ronalda je prodat Naftagas, što je jako niska i nedopustivo niska cena. Praktično je Rusiji dat apsolutni monopol nad energetskim sistemom države. Svaka ozbiljna država mora da ima alternative. Vidimo da Evropa ima alternative i što se tiče gasa i nafte, one možda jesu skuplje, ali postoje. Srbija nema alternativu. Ova kriza će očito dugo trajati, a pametna država misli o alternativama – naveo je.

Spomenuo je i monopolski položaj Ruske Federacije u energetskom sistemu Srbije.

- Toliki je njihov monopol da u ovom trenutku samo za Gasprom ne važi rudna renta od sedam odsto. Do sada su u Kikindi, Srbobranu, Zrenjaninu, gde postoji nafte i gasa, svako ko vrši radove, morali da lokalnoj samoupravi da ostavljaju sedam posto rudne rente. Ruskom partneru je dozvoljeno da to bude tri posto. Čak ni to ne daju državi Srbiji. Možete da saberete koliko je to na godišnjem nivou za Kikindu para, ako 2,5 puta manje dobijaju nego što je zakonski obaveza ruskog partnera – ukazao je Marton.

Podsetio je da je Vojvodina 1990. godine, odmah posle Slovenije, imala najveći budžet po glavi stanovnika. 

- Centralizacijom u Srbiji grad Beograd je postao megapolis, grad nad gradovima. Svaka čast i gondoli i Beogradu na vodi, neboderima koji niču, o metrou koji plaćaju svi građani Srbije, ali u ovom trenutku se u Vojvodini čupaju stare pruge. Kažu da neće biti nove, tu će biti prazna livada, ko zna za šta. Hajmo da se u čitavoj Srbiji živi onako kako se živi u gradu Beogradu. Nemamo ništa protiv centralnih organa države, to je držav a i ona mora da se poštuje, ali ona mora da poštuje svaki deo ove republike, pa i AP Vojvodinu – zaključio je.

(SzILSV, 20.03.2022)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook