Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Na redovnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Radovan Živankić, direktor Savremene galerije u tom gradu, rekao je da ta ustanova trenutno poseduje najveću zbirku savremene jugoslovenske umestnosti u Vojvodini, sa preko 2.800 dela: akvarela, grafika, uljanih slika. 

- One se, na žalost, i dalje nalaze u depou. Bilo je ideja da budu stavljene na uvid građanstvu i nadam se da će u skorije vreme doći  do realizacije tih planova. Takođe, zadovoljan sam i što smo rad naše izuzetne vajarke Ljubice Tapavički "Prelja", koji je kao gipsani odlivak stajao 50 godina, uspeli da izlijemo u bronzi i sačuvamo. Ta skulptura postavljena je na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke " kaže Živankić. On je rekao i da je galerija 2006. godine proslavila pola veka postojanja i da je 1964. godine osnovana kao direktna posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, formirane 1956. Galerija čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, a deluje kroz različite sadržaje: organizovanje susreta likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, i drugo i to u salonu Savremene galerije i u Ečki. Prema Živankićevim rečima, Umetnička kolonija Ečka ubrzo se afirmisala kao značajno mesto na kulturnoj mapi tadašnje Jugoslavije, a za njom i zrenjaninska galerija. Zrenjaninska Savremena galerija poznata je i po Bijenalu akvarela, nastalom iz bogate tradicije Kolonije akvarela, kojih je do sada bilo trideset. U toku je izložba IX Bijenala, po čemu je ova ustanova kulture poznata i van granica naše zemlje.

(BILSV, 28.06.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook