Probleme na Balkanu je lako rešiti, ali ih treba nazvati pravim imenom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 07. 11. 2021. | Komentara: 0

Probleme na Balkanu je lako rešiti, ali ih treba nazvati pravim imenom

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da na Balkanu postoji nekoliko upaljenih fitilja. Kako je rekao, to je severo-istočna Bosna i Hercegovina, Kosovo, pitanje podele Bosne, pitanje srpskog sveta kao lažnog imena za veliku Srbiju, pitanje hrvatskih ekstremističkih pretenzija na delove Bosne i Hercegovine, Crna Gora kao deo ruskog plana za izlazak na topla mora... 

LSV

- Sve su to elementi gde jedna varnica može da pokrene nesagledive posledice širom Evrope. Međutim, sve se to da relativno lako rešiti ako nazovete stvari svojim imenom – istakao je Čanak gostujući na televiziji Pink.

On je rekao da je uloga premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića trenutno ograničena, te da od njegove posete Srbiji nije ništa očekivao.

- Jasno je da je on eksponent Crnogorsko-primorske mitropolije i kao takav nema mogućnost za donošenje samostalne odluke - naveo je Čanak.

Upitan o odlasku u policiju, Čanak je rekao da je imao poziv da po zamolbi crnogorskog Interpola da izjavu povodom prijave da je osumnjičen za podrivanje ustavnog poretka te zemlje.

- Dao sam izjavu i to je sve. Saslušavati nekoga po pitanju podrivanja ustavnog poretka druge države je prilično netalentovano. Ajde da sam nešto uradio, održao neki govor... Sedeo sam u istom kafiću gde i Milo Đukanović, ali za drugim stolom - dodao je Čanak.

Komentarišući to što je visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu zabranjeno da govori u Savetu bezbednosti, lider LSV ističe da za to sigurno postoji neki razlog jer je ovog trenutka veoma zategnuta situacija sa Rusijom. 

- Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti sasvim sigurno ima svoj udeo u svemu tome, ali naivno je misliti da će Rusija da žrtvuje sve svoje interese i da uđe u rat sa celom planetom zbog severo-istočne Bosne i Hercegovine. To se neće desiti. Gabrijel Eskobar, ametički diplomata zadužen za ove prostore, je vrlo jasno rekao u jednoj rečenici – rata neće biti. I neće ga biti. Što ne znači da ne može biti nasilja, loših stvari itd. ali rata kao rata neće biti – istakao je Čanak.

On navodi i da je Milorad Dodik u velikom problemu jer „možeš koliko hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš“. 

- Dok smo još razgovarali, a to je davno bilo, kad sam ga pitao što to tako radi, rekao mi je da tako sklanja radikale. Što god radikali hoće da kažu, ja kažem više i onda niko ne glasa za njih, već za mene, kazao mi je Dodik. Onda je on poverovao da je to dobitna kombinacija. Što više lažeš na temu nekog imaginarnog srpstva, koje se vrlo unovči, to ćeš bolje prolaziti. Možeš neko vreme da lažeš neke ljude, ali ne možeš sve vreme da lažeš sve ljude – istakao je Čanak.

Lider LSV kaže da je Aljbin Kurti levičar koji je došao na talasu velikih nadanja ljudi na Kosovu koji su glasali za njega da će stati na kraj korupciji i lobijima izraslim iz ratova itd. On ne veruje da će Kurti povlačiti radikalnije poteze.

- Međutim, nije pokazao dovoljno snage na tom polju i mislim da je ovo (zauzimanje Gazivoda i trafo stanice Valač) pokušaj da se pokaže da je, ipak, on odlučan. Upao je sa specijalcima na sever Kosova jer je želeo da pokaže da je Kosovo nedeljivo i da ima vlast na celoj teritoriji. Vrlo slična situacija kao u BiH. Jer, ako ne pokaže da ima vlast na celoj teritoriji, biće ugrožena njegova vlast na bilo kom delu. Tu treba voditi računa. Sve što se jako zategne hoće i da pukne. Ne verujem da će doći do bilo kakvih radikalnijih poteza. Kurti zna da svađati se sa Amerikom na Kosovu znači sigurna politička smrt – zaključio je Čanak. 

(SzILSV, 07.11.2021)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook