Sandra Božić da se izvini svim ženama u Srbiji ili da napusti funkciju potpredsednice Skupštine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 09. 11. 2022. | Komentara: 0

Sandra Božić da se izvini svim ženama u Srbiji ili da napusti funkciju potpredsednice Skupštine

Novi Sad, 09. novembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Sandra Božić, potpredsednica Narodne skupštine, uputi izvinjenje svim ženama u Srbiji koje je uvredila svojim neprimerenim mizoginim, vulgarnim izjavama na račun opozicionih poslanica, ili da podnese ostavku na mesto potpredsednice Skupštine.

LSV

Od Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, tražimo da upozna potpredsednicu Narodne skupštine sa protivzakonitim činom koji je izvršila, obraćajući se seksističkim, vulgarnim izjavama narodnim poslanicama.

Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno je „uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, polno i rodno uznemiravanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva,a naročitoako se time stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“ (čl. 12). Polno uznemiravanje je krivično delo.

Krajem 2020. godine u Narodnoj skupštini usvojen je Kodeks ponašanja narodnih poslanika koji izričito navodi da: „Narodni poslanik ličnim primerom predstavlja uzor etičkog ponašanja nosioca javne funkcije“ (čl. 7), a u pravilima ponašanja navodi da je narodni poslanik dužan da „ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine“.

Neprimereni pokušaji vladajućih stranaka SNS i SPS, da se najviše zakonodavno telo stvaranjem neprimerene atmosfere i konstantne vulgarizacije potpuno obesmisli, je smišljen korak ka još intenzivnijem putu Srbije u diktaturu i autokratiju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se oštro protivi takvoj politici.

Htela to ili ne, Sandra Božić u parlamentu sa mesta potpredsednice Skupštine predstavlja sve građane koji su je birali, i žene i muškarce, i pozicione i opozicione birače, tako da bi jezik i narativ koji koristi mogla da prilagodi toj činjenici, a ne ulizičkoj potrebi da se umili predsedniku svoje stranke.

Normalan svet nikada neće prihvatiti da bahatost, bezobrazluk, vređanje, diskriminacija, vulgarnost i notorne laži budu prirodna svakodnevica u Narodnoj skupštini Republike Srbije. To je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine neprirodno, smišljeno nametnuto i nestaće sa odlaskom onih koji praktikuju takvo ponašanje.

Postavljamo pitanje Sandri Božić da li smatra da kao šefica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS i potpredsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje ovakvim izjavama zavređuje da ostane na ovim funkcijama koje su usmerene ka pridruživanju Evropi i evropskim vrednostima.

Nevena Subotić
Članica GO LSV




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a na samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook