Delegacija LSV predala Vladi Srbije i ambasadi Mađarske zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 03. 10. 2022. | Komentara: 0

Delegacija LSV predala Vladi Srbije i ambasadi Mađarske zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta

Novi Sad, 03. oktobar 2022 - Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa predsednikom Izvršnog odbora LSV Sašom Šućurovićem, predala je danas zahtev ambasadoru Mađarske u Beogradu dr Atili Pinteru, kojim traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju, koja je nedavno otkrivena u zgradi mađarskog Parlamenta. Istim zahtevom, LSV traži da se u mađarskom Parlamentu otkrije bista dr Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo. 

LSV

LSV je o tome obavestila i predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić.

Tekst oba pisma prenosimo u celosti:

Ambasada Mađarske 
Krunska 72, Beograd
N/R Nj.E. Dr Pintér Attila 

Z A H T E V

Vaša ekselencijo, 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da bista ratnom zločincu Miklošu Hortiju (Horthy Miklós), čiji je okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine, bude pod hitno uklonjena iz Parlamenta Mađarske u Budimpešti. 

Podsećamo Vas da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac. Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini. 

Predlažemo da, po uklanjanju biste Mikloša Hortija, u Parlament Mađarske postavite bistu nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Pala Telekija (Teleki Pál), koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju. Tom prilikom, Teleki je, između ostalog, napisao: „Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!..“

Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su „na najvišem nivou u istoriji“. Suptortno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata! 

Molimo Vas da o našem zahtevu obavestite Vaš uvaženi Parlament, Vladu i predsednika. 

S poštovanjem, 

Nenad Čanak             
predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine 




Vlada Republike Srbije
Nemanjina 11, Beograd
n/r: predsednici Vlade Ani Brnabić


Z A H T E V

Uvažena predsednice,

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je zahtev ambasadoru Mađarske dr Atili Pinteru kojim traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju iz zgrade Parlamenta Mađarske u Budimpešti. Poznato je da je okupatorski režim Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine.

Podsećamo Vas da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac. Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini.

Predlažemo da se, po uklanjanju biste Mikloša Hortija, u Parlamentu Mađarske postavi bista nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Pala Telekija (Teleki Pál), koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju. Tom prilikom, Teleki je, između ostalog, napisao: „Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!..“

Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su „na najvišem nivou u istoriji“. Suprortno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata!

U zahtevu upućenom ambasadoru dr Pinteru, zatražili smo da o njemu izvesti Parlament, Vladu i predsednicu Mađarske.

Uvažena predsednice Vlade Republike Srbije, poštujući Vaš ugled i autoritet, od Vas tražimo da podržite našu inicijativu i uputite dopise Parlamentu, Vladi i predsednici Mađarske, kako bi ona bila sprovedena u delo.

S poštovanjem,

Nenad Čanak            
predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Nedelja, 19. 05. 2013. | Komentara: 0

Kurir plasira laži kako bi diskreditovao Čanka

NOVI SAD, 19. maj – Kampanja koju protiv Nenada Čanka sprovodi dnevni list Kurir pokazuje nameru tog lista da ga po svaku cenu diskredituje, kao političara i lidera jedne parlamentarne stranke.
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2013. | Komentara: 0

Otvoreno pismo Savetu za štampu

NOVI SAD, 13. maj – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podneo je danas žalbu Savetu za štampu povodom pisanja "Kurira". U nastavku možete pročitati kompletan tekst otvorenog pisma:
Saopštenja | Petak, 10. 05. 2013. | Komentara: 0

Državni vrh nema pravo da ćuti

NOVI SAD, 10. maj – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva odlučnu reakciju državnog vrha i nadležnih državnih organa na još jednu sramotu ove zemlje pred sobom i pred svetom i na pretnje koje su im upućene na današnjem mitingu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook