Evropska slobodna alijansa: Prijem Zapadnog Balkana u EU mora biti prioritet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 18. 02. 2022. | Komentara: 0

Evropska slobodna alijansa: Prijem Zapadnog Balkana u EU mora biti prioritet

Novi Sad, 18. februar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je inicijativa Evropske unije „Konferencija o budućnosti Evrope“ odličan način da se sagledaju kratkoročni i dugoročni koraci koje bi trebalo preduzeti u reformi politike Evropske unije. Ima za cilj raspravu o pitanjima koja su važna građanima EU i utiču na njihov svakodnevni život. To je nova, panevropska inicijativa odozdo prema gore koja ima za cilj da građanima, civilnom društvu i vlastima pruži veću priliku u učestvovanju i kreiranju politika EU.

LSV

Evropski parlament, Savet Evrope i Evropska komisija obavezali su se da će saslušati Evropljane i da će u okviru svojih nadležnosti pratiti date preporuke. Očekuje se da će do proleća 2022. Konferencija doneti zaključke i dati smernice o budućnosti Evrope.

Evropska slobodna alijansa (EFA), čija je Liga socijaldemokrata Vojvodine ponopravna članica, podnela je deset predloga od kojih je jedan predlog u oblasti spoljne politike EU, pod nazivom - EU treba da izgradi koherentnu, doslednu i pozitivnu poruku za Zapadni Balkan u vezi sa njihovim budućim članstvom u Uniji.

U ovom predlogu EFA se osvrće na to da je Zapadni Balkan geografski, istorijski i kulturološki deo Evrope i da prijem država Zapadnog Balkana u EU treba da bude jedan od prioriteta. Nejasni signali koje ove države dobijaju uticali su na jačanje autokratskih režima i dali mogućnost drugim subjektima (Rusiji i Kini) da prošire svoj uticaj. 

EFA je formirala radnu grupu za proširenje EU koja je učestvovala u izradi ovog predloga. Na čelu radne grupe je bio predsednik LSV Nenad Čanak. 

Građani Zapadnog Balkana imaju priliku da budu deo Konferencije o budućnosti Evrope i da podrže ovaj predlog na zvaničnom sajtu : 

Međunarodni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević



Saopštenja | Utorak, 09. 07. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Hitno zaustaviti seču drveća kod Mihajlova!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, ali i drugih predstavnika vlasti iz Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, da objasne zašto je došlo do seče i uništavanja drveća uz obalu kanala Dunav-Tisa-Dunav kod sela Mihajlovo.
Saopštenja | Subota, 06. 07. 2024. | Komentara: 0

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju.
Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook