Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 20. 09. 2012. | Komentara: 0

Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

NOVI SAD, 20. septembar – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su od Vlade Republike Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, zbog toga što je on protivan Ustavu. Ukoliko to Vlada ne bude uradila, od Ustavnog Suda Srbije ćemo zatražiti ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenog zakona.

Aleksandra Jerkov

Podsetimo, svake godine usvajanja Ustava Republike Srbije postoje različita tumačenja o tome da li je ili nije ispoštovana ustavna odredba koja propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto republičkog budžeta. Ukoliko bi Narodna skupština usvojila predloženi zakon, to bi značilo da Vojvodina ubuduće nikada ne bi dobijala propisanih sedam odsto, jer ovaj zakon normativno propisuje da je taj iznos manji.

Naime, u predlogu tog zakona stoji da se rashodi koji obuhvataju određeni procenat budžeta, što je slučaj sa budžetom AP Vojvodine, računaju tako što se kao osnovica uzimaju poreski prihodi. Međutim, Ustav jasno kaže da je budžet AP Vojvodine sedam odsto budžeta Republike Srbije, a ne sedam odsto poreskih prihoda! Poreski prihodi nisu budžet i ovaj zakon je zbog toga apsolutno u suprotnosti sa odredbama Ustava Republike Srbije.

Takođe, ne stoji ni teza da Ustav propisuje samo iznos budžeta Vojvodine, bez obaveze Republike Srbije da ta sredstva obezbedi, zbog toga što bi takva teza bila tačna samo ukoliko bi Vojvodina imala izvorne prihode. Sve dok Republika Srbija ne bude Vojvodini dala  pravo na izvorne prihode, ona je dužna da obezbedi propisanih sedam procenata. Ovakvim predlogom zakona Vlada Srbije pokazuje da ne mari za Ustav, pa će, ukoliko zakon bude usvojen u parlamentu, to predstavljati jasno kršenje ustavnih prava AP Vojvodine.

Portparolka i narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra Jerkov



Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook