Krivično da odgovara svako ko unižava zastavu Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 02. 2013. | Komentara: 0

Krivično da odgovara svako ko unižava zastavu Vojvodine

NOVI SAD, 27. februar – Učestale napade na autonomiju Vojvodine u proteklom periodu je pratilo paljenje i cepanje zastave AP Vojvodine, a političkim pritiscima se i dalje onemogućava da vojvođanska zastava bude istaknuta u 10 od 45 vojvođanskih opština.

LSV

Postojanje zastave Vojvodine i ostalih znamenja autonomne pokrajine definisano je i garantovano članom 183. Ustava Republike Srbije, a Odluku o zastavi AP Vojvodine pokrajinski parlament je doneo 27. februara 2004. godine.

Budući da je AP Vojvodina ustavna kategorija i da je pravo na simbole garantovano Ustavom, postoje svi uslovi za pokretanje krivične odgovornosti prema onima koji su palili zastavu, koji je na jedan nedoličan način skidaju ili sprečavaju njeno isticanje.

Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih državnih organa da reaguju po službenoj dužnosti i da svi koji pale, cepaju ili na bilo koji drugi način unižavaju zastavu AP Vojvodine za to i krivično odgovaraju.

Skupština AP Vojvodine, kao donosilac Odluke o zastavi i najviše predstavničko telo dva miliona građanki i građana AP Vojvodine, može takođe da podnese krivičnu prijavu za paljenje, nepoštovanje ili drugi način zloupotrebe zastave.

U međuvremenu, Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneti predlog za izmenu i dopunu Zakona o grbu, zastavi, himni i zastavi Republike Srbije kako bi se i na taj način preciziralo da na teritoriji APV zastava Vojvodine ima isti tretman kao zastava Republike Srbije i da svi oni koji ne poštuju zastavu APV snose iste posledice kao i oni koji ne poštuju republičku zastavu

Portparolka
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Marinika Čobanu



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook