LSV: Nacionalistička politika je bogatu Vojvodinu načinila siromašnom i sve praznijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 28. 02. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalistička politika je bogatu Vojvodinu načinila siromašnom i sve praznijom

Novi Sad, 28. februar 2023 - Liga socijaldemorata Vojvodine smatra da je važeći Ustav Republike Srbije jedna od glavnih prepreka razvoju države i da je strogo centralizovana vlast uzrok izostanka njene modernizacije.

LSV

Na današnji dan 1974. godine usvojen je Ustav Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.

U periodu važenja tog Ustava, AP Vojvodina je po svim ekonomskom pokazateljima bila na nivou Slovenije. Indeks ekonomskog razvoja Vojvodine (SFRJ=100) sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka u proseku je bio na preko 140. Prosečne zarade i penzije, kao i izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i kulturu bili su u rangu Slovenije i najbogatijih delova zapadne Hrvatske. Tih godina su započeti i završeni brojni infrastrukturni projekti u svim krajevima Vojvodine.

Ustav Vojvodine srušen je Miloševićevim protivustavnim pučem, takozvanom jogurt revolucijom oktobra 1988. godina. Miloševićev nacionalizam, koji je plovio na olujnom talasu koji je kreirala Srpska akademija nauka i umetnosti, od Vojvodine je napravio pustoš.

Sem ratova i stradanja, to je dovelo do drastičnog smanjenja nivoa autonomije Vojvodine, devastacije njene privrede, siromašenja i odlaska gotovo 20% njenog stanovništva u zemlje Zapada. Vojvodina je danas, po svim ekonomskim pokazateljima, ispod proseka Republike Srbije. Zaposleni radnik u Vojvodini zarađuje 20% manje od radnika u Beogradu.

Autonomija Vojvodine, ali i njena tradicija i kultura, na udaru su nacionalističke politike, koja urušava njenu multikulturalnost.

Smetaju, čak, i simboli AP Vojvodine, pa tako neki smatraju da šahovski klub i ribolovačko društvo mogu da imaju zastavu, a Vojvodina kao ustavna kategorija ne.

Srbija je kao država zapela u konzervativizmu i prošlosti. Bez novih sistemskih rešenja i Ustava koji će garantovati decentralizaciju i osnaživanje autonomije Vojvodine i lokalnih samouprava, Srbija se neće modernizovati i krenuti napred.

Sa druge strane, Vojvođani moraju biti glasniji i jasniji u toj borbi. 

„Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“, napisao je Vasa Stajić još pre devet decenija.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook