LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

Novi Sad, 26. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protiv uvođenju u obrazovni sistem takozvanog nacionalnog udžbenika.

LSV

Mladen Šarčević, nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Srbije, a danas direktor „Službenog glasnika“, naveo je da će „nacionalni udžbenik“ sadržavati lekcije iz više predmeta i oblasti koje tek treba da budu određene, a obuhvatiće nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju...

Ovo je samo još jedan u nizu potpune ideološke indoktrinacije osnovaca i srednjoškolaca u našoj zemlji. Naš obrazovni sistem je ionako preterano opterećen nacionalističkim mitovima i legendama, a očita je intencija da ode i korak dalje.

Srbija je država svih njenih građana, a ne samo pripadnika većinskog naroda. Hoće li ovaj udžbenik biti nametan i deci, pripadnicima drugih etničkih zajednica u Vojvodini, Sandžaku ili Preševskoj dolini? Ne narušavaju li se na taj način njihova ustavna i zakonska prava?

Posebno je pitanje odnosa prema autorima udžbenika u našem obrazovnom sistemu. Svaki udžbenik se piše u skladu sa planom i programom koji dolazi iz Ministarstva prosvete. Potom, napisani udžbenik podleže detaljnoj proveri od strane istog ministarstva, kao i ispravkama po njihovoj želji dok se ne dobije dozvola za objavljivanje.

Vlast sve radi da suzbije pravo na slobodnu misao, kako profesora i autora udžbenika, tako i učenika u školama.

Nažalost, ovo je još jedan korak unazad i novo udaljavanje od modernizacije Srbije.


Dejana Đurđević
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook