LSV: Srbija ima 4 puta niži GDP po glavi stanovnika od EU, a vodi skupu trku u naoružanju vojske

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 10. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Srbija ima 4 puta niži GDP po glavi stanovnika od EU, a vodi skupu trku u naoružanju vojske

Novi Sad, 10. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva vlasti Srbije da umesto trke u naoružavanju započnu trku u poboljšanju pozicije naše zemlje na tabeli koja pokazuje iznos bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

LSV

Mediji pod kontrolom vlade juče su preneli analizu jednog američkog specijalizovanog sajta za vojna pitanja da je Vojska Srbije 58. vojna sila u svetu, a prva u regionu.

Taj podatak teško da može da utiče na kvalitet života građana Srbije, ali analiza Međunarodnog monetarnog fonda, koja kaže da je godišnji bruto domaći proizvod (GDP) Srbije po glavi stanovnika za 1.000 dolara niži od crnogorskog, za 3.000 dolara od bugarskog, a za 6.000 dolara od rumunskog, to svakako može.

Tabela MMF-a kaže da građani Hrvatske imaju gotovo duplo veći bruto domaći proizvod po glavi stanovnika od građana Srbije, Mađari 2,3 puta, Slovenci 3,3 puta veći, Italijani 3,6 puta veći, Austrijanci gotovo šest puta veći, a stanovnici Irske čak 11,5 puta veći.

U proseku, Srbija ima četiri puta niži bruto domaći proizvod po glavi stanovnika od Evropske unije - 9.000 dolara u odnosu na 37.000 dolara.

Mediji u Srbiji veoma retko pominju ove brojeve kako bi prikrili lošu ekonomski poziciju naše zemlje.

Ovi podaci jasno ukazuju na ekonomsko zaostajanje Srbije za zemljama regije, posebno onih koje su članice Evropske unije.

Umesto nepotrebnog i nimalo korisnog naoružavanja raketama i tenkovima, Srbiji je potrebna jasna proevropska politika koja će našu zemlju uvesti u porodicu evropskih nacija i omogućiti njen brži ekonomski rast.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Petak, 31. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Novim Zakonom o policiji formirati tužilačku policiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno podržava predlog tužioca Predraga Milovanovića, člana Državnog veća tužilaca, da se zahteva uvođenje tužilačke policije u naš pravosudni sistem. 
Saopštenja | Četvrtak, 30. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Kabinet Ane Brnabić slep na loše stanje u sistemu protivgradne zaštite

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se bliži period godine u kojem postoji velika mogućnost za pojavu oluja praćenih gradom.
Saopštenja | Utorak, 28. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Napadi na advokata Čedomira Stojkovića su šovinizam koji cela država mora da osudi

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od države da zaštiti advokata i aktivistu Čedomira Stojkovića od šovinističke rulje, a da vlasti prestanu sa koketiranjem sa osuđenim ratnim zločincima i režimom Vladimira Putina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook