Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 08. 02. 2013. | Komentara: 0

Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

NOVI SAD, 8. februar – Liga socijaldemokrata Vojvodine se najoštrije protivi mogućnosti da se Elektrovojvodina ugasi i njeni račun i imovina prebace u Beograd, a pogotovo da se to čini kako bi se pokrili nagomilani gubici Elektroprivrede Srbije i sprečio bankrot EPS-a.

LSV

Podsećamo da je Skupština AP Vojvodine 14. decembra usvojila odluku da se predstavnici pokrajinske vlade i skupštine, kao i sindikata Elektrovojvodine uključe u proces reorganizacije EPS-a. A to znači da se Vladi Srbije predlaže drugačiji model reorganizacije.od onog na kojem sada insitira v. d direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i podrazumeva decentralizaciju rada EPS-a tako da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a treba da ima na umu da je Skupština AP Vojvodine predstavničko telo dva miliona građanki i građana AP Vojvodine i da je za tu odluku glasalo 84 poslanika i vladajućih i opozicionih stranaka.

Aleksandar Obradović pritom kaže da se EPS-u duguje 120 milijardi dinara, od čega 80 duguju privreda i stanovništvo.  

Umesto da bankrot izbegava tako što će poboljšati naplatu, smanjiti broj zaposlenih i rešiti problem u drugim delovima EPS-a, Obradović bi da prebaci račun i imovinu Elektrovojvodine, preduzeća koje nije gubitaš, koje ima više od 97 posto naplativosti i koje je najzdraviji deo tog sistema.

Ukoliko Aleksandar Obradović, kao v.d.direktora EPS-a i republička vlast na silu sprovedu svoj prvobitni plan, Vojvodina i Novi Sad će biti zakinuti za 600 miliona dinara koliko godišnje iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine i preko 150 investicija na području čitave pokrajine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se protivila i danas se protivi prodaji NIS-a (tj. vojvođanskog Naftagasa), a sada se to sprema Elektrovojvodini, jedinoj preostaloj vojvođanskoj imovini, koju su u potpunosti izgradili građani Vojvodine, kao što je i konstatovano u zaključku usvojenom na sednici Skupštine APV.  

Elektrovojvodina sa svojih 3000 radnika, ne sme postati puki šalter EPS-a, kako bi se platio dug koji nisu stvorili građani i građanke AP Vojvodine.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Branislav BogaroškiSaopštenja | Sreda, 27. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Vlast pod hitno da saopšti ko stoji iza terorističkog napada u selu Banjska

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani osuđuje teroristički napad koji se dogodio u selu Banjska na Kosovu i poziva državne organe da u najhitnijem mogućem roku javnost upoznaju sa svim detaljima ovog zločinačkog čina.
Saopštenja | Utorak, 19. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Skupština Vojvodine pod hitno da održi sednicu na temu zabrane izvoza voća i povrća u Evropsku uniju

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće hitno zakazivanje sednice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na temu problema zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u zemlje Evropske unije zbog prisutva zabranjenih hemijskih supstanci.
Saopštenja | Petak, 15. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Pare sa pokrajinskog i lokalnog nivoa sele se u republički budžet. Tu praksu ćemo prekinuti posle demokratizacije i odlaska ove vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće kod novog, demokratskog saziva Narodne skupštine Republike Srbije izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i izmeniti odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook