Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 08. 02. 2013. | Komentara: 0

Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

NOVI SAD, 8. februar – Liga socijaldemokrata Vojvodine se najoštrije protivi mogućnosti da se Elektrovojvodina ugasi i njeni račun i imovina prebace u Beograd, a pogotovo da se to čini kako bi se pokrili nagomilani gubici Elektroprivrede Srbije i sprečio bankrot EPS-a.

LSV

Podsećamo da je Skupština AP Vojvodine 14. decembra usvojila odluku da se predstavnici pokrajinske vlade i skupštine, kao i sindikata Elektrovojvodine uključe u proces reorganizacije EPS-a. A to znači da se Vladi Srbije predlaže drugačiji model reorganizacije.od onog na kojem sada insitira v. d direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i podrazumeva decentralizaciju rada EPS-a tako da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a treba da ima na umu da je Skupština AP Vojvodine predstavničko telo dva miliona građanki i građana AP Vojvodine i da je za tu odluku glasalo 84 poslanika i vladajućih i opozicionih stranaka.

Aleksandar Obradović pritom kaže da se EPS-u duguje 120 milijardi dinara, od čega 80 duguju privreda i stanovništvo.  

Umesto da bankrot izbegava tako što će poboljšati naplatu, smanjiti broj zaposlenih i rešiti problem u drugim delovima EPS-a, Obradović bi da prebaci račun i imovinu Elektrovojvodine, preduzeća koje nije gubitaš, koje ima više od 97 posto naplativosti i koje je najzdraviji deo tog sistema.

Ukoliko Aleksandar Obradović, kao v.d.direktora EPS-a i republička vlast na silu sprovedu svoj prvobitni plan, Vojvodina i Novi Sad će biti zakinuti za 600 miliona dinara koliko godišnje iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine i preko 150 investicija na području čitave pokrajine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se protivila i danas se protivi prodaji NIS-a (tj. vojvođanskog Naftagasa), a sada se to sprema Elektrovojvodini, jedinoj preostaloj vojvođanskoj imovini, koju su u potpunosti izgradili građani Vojvodine, kao što je i konstatovano u zaključku usvojenom na sednici Skupštine APV.  

Elektrovojvodina sa svojih 3000 radnika, ne sme postati puki šalter EPS-a, kako bi se platio dug koji nisu stvorili građani i građanke AP Vojvodine.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Branislav Bogaroški



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook