Otvoreno pismo Egerešiju, Pajtiću i Bilickom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 18. 03. 2011. | Komentara: 0

Otvoreno pismo Egerešiju, Pajtiću i Bilickom

Šandor Egereši
Predsednik Skupštine AP Vojvodine

Dr Bojan Pajtić
Predsednik Vlade AP Vojvodine

Zoltan Bilicki
Predsednik Opštine Ada

Poštovani,

Poznato Vam je da se Liga socijaldemokrata Vojvodine beskompromisno i bez izuzetaka bori protiv svake vrste ekstremizma, nacionalističkih i šovinističkih ideja, planova i ispada, protiv svega što bi moglo da na bilo koji način naruši međunacionalni sklad u AP Vojvodini i izazove bilo kakvu vrstu sukoba.

Zbog toga smo sa iskrenom zabrinutošću pratili dešavanja u Adi, u vezi sa podizanjem spomenika Janošu Jovanu Damjaniću. Umesto da doprinese tome da se na primeren način građanima AP Vojvodine približi istorijsko nasleđe mađarske nacionalne zajednice, ovaj spomenik je doneo porast međunacionalnih tenzija.

Jednako kao što se protivimo da u Novom Sadu spomenik ima Jaša Tomić, osvedočeni ubica i antisemita, protivimo se i Damjanićevom spomeniku u Adi, jer je istorijska činjenica da je reč o čoveku koji je kao general u ratu ubijao civile, žene i decu.

Koliko je onda u skladu sa evropskim vrednostima današnjice podizati spomenike ubicama, bez obzira na njihovo poreklo i nacionalnost? Gde je granica između očuvanja nacionalnog identiteta i grubog narušavanja dobrih međunacionlnih odnosa?

Poznato nam je da je Ada sredina u kojoj nikada nije bilo međunacionalne netrpeljivosti, kao i da su na svaki izazov te vrste Ađani znali da odgovore tolerancijom. Tim pre je moja zabrinutost i veća, kada sagledam šta se sve dogodilo u nekoliko dana od kada je taj spomenik podignut.

Pozivam Vas da, kao funkcioneri koji vode pokrajinsku administraciju i opštinu Ada,
preuzmete odgovornost za rešavanje ove više nego osetljive i potencijalno opasne situacije. 

Podsećam i Vas, s jedne strane, ali i one političare koji, sa druge strane, svojim reakcijama još više raspiruju ionako uzavrele emocije, da je obaveza svih učesnika u političkom životu da imaju visok nivo odgovornosti i ni na koji način ne dozvole da nešto što je jedna od glavnih vojvođanskih karakteristika, a to je tolerancija, bude bilo čime okrnjeno.

Portparolka
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra Jerkov
Saopštenja | Utorak, 27. 09. 2022. | Komentara: 0

Mirović i Nedimović horor u poljoprivredi u Vojvodini predstavili kao bajku Republici Srpskoj i obećali podršku u hrani

U trenutku kada poljoprivrednici u Vojvodini u očaju smišljaju kako da završe setvu u uslovima previsokih cena veštačkog đubriva i dizela, hvataju se za glavu očajni nakon katastrofalne žetve zbog suše, Igor Mirović je proglašava najsnažnijom poljoprivrednom oblašću i obećava pomoć Republici Srpskoj.
Saopštenja | Nedelja, 25. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV: Preobučeni radikali nas ponovo vode u izolaciju

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da poništi skandalozni i štetni Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje.
Saopštenja | Subota, 24. 09. 2022. | Komentara: 0

Vojvođani prvi put znatno ispod državnog proseka zarada, a Mirović maše velikim investicijama

Ironična je izjava Igora Mirovića da će ovo biti godina velikih investicija u Vojvodini, ako je poznato da je prosečna zarada za jun 72.900 dinara, a u Vojvodini tek 69.200, znači 3.700 dinara ispod proseka države.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook