Otvoreno pismo Egerešiju, Pajtiću i Bilickom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 18. 03. 2011. | Komentara: 0

Otvoreno pismo Egerešiju, Pajtiću i Bilickom

Šandor Egereši
Predsednik Skupštine AP Vojvodine

Dr Bojan Pajtić
Predsednik Vlade AP Vojvodine

Zoltan Bilicki
Predsednik Opštine Ada

Poštovani,

Poznato Vam je da se Liga socijaldemokrata Vojvodine beskompromisno i bez izuzetaka bori protiv svake vrste ekstremizma, nacionalističkih i šovinističkih ideja, planova i ispada, protiv svega što bi moglo da na bilo koji način naruši međunacionalni sklad u AP Vojvodini i izazove bilo kakvu vrstu sukoba.

Zbog toga smo sa iskrenom zabrinutošću pratili dešavanja u Adi, u vezi sa podizanjem spomenika Janošu Jovanu Damjaniću. Umesto da doprinese tome da se na primeren način građanima AP Vojvodine približi istorijsko nasleđe mađarske nacionalne zajednice, ovaj spomenik je doneo porast međunacionalnih tenzija.

Jednako kao što se protivimo da u Novom Sadu spomenik ima Jaša Tomić, osvedočeni ubica i antisemita, protivimo se i Damjanićevom spomeniku u Adi, jer je istorijska činjenica da je reč o čoveku koji je kao general u ratu ubijao civile, žene i decu.

Koliko je onda u skladu sa evropskim vrednostima današnjice podizati spomenike ubicama, bez obzira na njihovo poreklo i nacionalnost? Gde je granica između očuvanja nacionalnog identiteta i grubog narušavanja dobrih međunacionlnih odnosa?

Poznato nam je da je Ada sredina u kojoj nikada nije bilo međunacionalne netrpeljivosti, kao i da su na svaki izazov te vrste Ađani znali da odgovore tolerancijom. Tim pre je moja zabrinutost i veća, kada sagledam šta se sve dogodilo u nekoliko dana od kada je taj spomenik podignut.

Pozivam Vas da, kao funkcioneri koji vode pokrajinsku administraciju i opštinu Ada,
preuzmete odgovornost za rešavanje ove više nego osetljive i potencijalno opasne situacije. 

Podsećam i Vas, s jedne strane, ali i one političare koji, sa druge strane, svojim reakcijama još više raspiruju ionako uzavrele emocije, da je obaveza svih učesnika u političkom životu da imaju visok nivo odgovornosti i ni na koji način ne dozvole da nešto što je jedna od glavnih vojvođanskih karakteristika, a to je tolerancija, bude bilo čime okrnjeno.

Portparolka
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra Jerkov




Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook