Srpska akademija nauka i umetnosti ženama - više sreće u sledećem izvlačenju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 11. 2021. | Komentara: 0

Srpska akademija nauka i umetnosti ženama - više sreće u sledećem izvlačenju

Novi Sad, 08. novembar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju javnosti da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izabrala 12 redovnih i 13 dopisnih članova i među njima nema nijedne žene.

LSV

Postavlja se pitanje kakvo je to društvo u kome žena nema mogućnost da se nađe u SANU.

Društvo ne omogućava ravnopravan tretman žena u društvu, nauci ili politici, jer se sve više okreće konzervativnom patrijarhalnom modelu, koji jasno deli uloge na muške i ženske, koji smešta ženu u kuću, namećući joj toliko veliki broj obaveza, da ona čak i da hoće ne uspeva da se izbori za svoje mesto u tim segmentima društvenog delovanja.

Kakva god da je SANU, ipak je jedna od prestižnih i značajnih institucija našeg društva.

Šta li bi sad rekle Roza Luksemburg, Klara Cetkin, Marija Bursać i sve žene koje su verovale da je pravedno i normalno da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti izbora i prava?

Posle jednog istorijskog perioda, u kome se krenulo ka takvom ravnopravnom položaju žene u društvu, na velika vrata se vraćaju retrogradne vrednosti, koje ga urušavaju u mnogim segmentima kao što su obrazovanje, kultura, odnos prema istorijskom revizionizmu, sekularnost države.

Taj hod u nazad, koji pogrešno nazivaju povratkom tradicionalnim vrednostima, ruši mnoge civilizacijske tekovine, a rušenje ideje o jednakosti i podele obaveza u porodici, prve su pale na tom putu.

Desničarenje, podrška države ekstremnim tradicionalistima, zatvaranje očiju pred urušavanjem svih civilizacijskih vrednosti dostignutih tokom istorije, stvorili su atmosferu u kojoj žena može da se bavi naukom, politikom, umetnošću tek kada pozavršava sve obaveze u kući, dok isto pravilo ne važi za muškarce.

Takva pravila nisu dobra ni za koga.

Možemo mi i drugačije, možemo bolje, možemo civilizovanije, sve možemo ako hoćemo.

Samo, da li hoćemo? Liga socijaldemokrata Vojvodine hoće.

Put od hiljadu milja započinje se prvim korakom. Šta će biti vaš prvi korak u promeni ovakvog nepravednog sistema?


Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook