Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 11. 09. 2021. | Komentara: 0

Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe

Novi Sad, 11. septembar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku uvede obavezu vakcinacije protiv koronavirusa za sve zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve zaposlene u javnim službama.

LSV

Poslednji podaci o velikom broju zaraženih, hospitalizovanih i umrlih govore da je poslednji trenutak da se načini ovaj korak.

Vakcinisano je svega 50% građana, što očito nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

Pojedine države, pre svega SAD, Francuska, Italija, Grčka i Slovenija, propisale su obaveznost vakcinacije za pojedine službe u državi.

U SAD je, na primer, uvedena obaveza vakcinacije radnika u preduzećima koje broje više od 100 zaposlenih. Na taj način se očekuje porast broja vakcinisanih za 20%.

Primedbe da Ustav Republike Srbije ne dopušta uvođenje obaveze vakcinisanja ne stoje, jer je jasno da Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa.

Potrebno je pomenuti i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv zarazne bolesti može odrediti obavezna vakcinacija, ako se utvrdi opasnost od prenošenja.

Država Srbija mora povući ovaj konkretan korak i na taj način sprečiti porast broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih.

Nažalost, jasno je da je veliki deo stanovništva potpao pod uticaj antivakserskog pokreta koji snažno deluje u Srbiji. 

Protiv neodgovornih pojedinaca se mora boriti jasnom i nedvosmislenom politikom poštovanja nauke i struke.

Pojava vakcine je u XX veku spasila milione života, posebno dečijih, i za 25 godina produžila očekivani životni vek građana.

Država u borbi protiv koronavirusa mora slediti nauku. Sve ostalo bi bilo neodgovorno i opasno po građane.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Nedelja, 17. 10. 2021. | Komentara: 0

1,5 miliona građana Srbije živi u riziku od siromaštva. Šta radi država?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da poslednji podaci o stopi rizika od siromaštva ukazuju na katastrofalno stanje u kom se nalaze građani Srbije.
Saopštenja | Utorak, 12. 10. 2021. | Komentara: 0

Sprečiti divljanje tzv. Narodnih patrola u Somboru i drugim gradovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva i strogo kažnjavanje osoba koje su prethodnih dana pozivale na linč građana Sombora koji pomažu migrantima.

Saopštenja | Četvrtak, 07. 10. 2021. | Komentara: 0

Napadnuti poslanik i član LSV uz pretnje ubistvom

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje sinoćni napad i pretnje smrću na poslanika Lige socijaldemoktrata Vojvodine u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine Sašu Šućurovića i člana Saveta za poljoprivredu LSV Đuricu Iličića.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook