Vojvodina se kao autonomna pokrajina priključila Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 07. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina se kao autonomna pokrajina priključila Srbiji

NOVI SAD, 31. jul - Pre 68 godina, 30-31. jula 1945. godine, voljom svojih naroda Vojvodina je konstituisana kao autonomna pokrajina i kao takva odlučila da se priključi federalnoj Srbiji. Izjave predstavnika Skupštine izaslanika naroda Vojvodine - Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja bile su zvanične i štampane uz Odluku Skupštine u Službenom listu Vojvodine, čime su dobile pravnu snagu.

bogaroski

Vojvođanska autonomija je, kao i Evropska unija, izrasla iz vrednosnog sistema zasnovanog na antifašizmu i zato je za LSV i bilo važno da ovaj datum i ove činjenice daju suštinski sadržaj Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

Sa druge strane, protivnici vojvođanske autonomije treba da budu svesni da se ona ne može ukidati voljom jednog naroda, niti se može osporavati odluka donesena na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine o formiranju njene autonomije, a da se ne ospori i sama državnost Republike Srbije.

Zato će i u aktuelnom Ustavu, koji u jednoj odredbi predviđa da republika može formirati ili ukidati autonomne jedinice na svojoj teritoriji, morati pre ili kasnije da se precizira da to - ne važi za Vojvodinu.

 

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Branislav Bogaroški

 




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook