Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2013. | Komentara: 0

Za 100 dana ističe Zakon o lustraciji

NOVI SAD, 4. mart  – Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti inicijativu za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava na još deset godina, a zatim i njegovu momentalnu primenu.

LSV

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatiji kao Zakon o lustraciji) ističe 11. juna.

Deset godina se na različite načine izbegava da taj Zakon bude primenjen i da se Srbija suoči sa svojom prošlošću – ratovima, inflacijama, izolacijom, bedom, iseljavanjima i jezikom mržnje.

Za 100 dana ukoliko Zakon ne bude produžen, Srbija će tu šansu izgubiti.

Zato će LSV zatražiti što širu podršku za ovu inicijativu.

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, medijima...

Ne bi mogli neko vreme da se kandiduju za predsednika, premijera, ministre, poslanike, gradonačelnike, sudije, tužioce i urednike.

Na taj način bi neko konačno odgovarao za zla koja smo pretrpeli.

Izostankom lustracije do sada, vratili smo se u mračne devedesete godine prošlog veka. O tome svedoče crni spiskovi sa imenima nevladinih organizacija i medija, napadi i hvalisanja paljenjem zastave AP Vojvodine, prebiranje po nečijoj nacionalnoj pripadnosti u pojedinim nedeljnicima, pretnje političkim neistomišljenicima ili etiketiranje i progon u tabloidima.

Bojan Kostreš,
zamenik predsednika LSV
i šef poslaničke grupe LSV u
Narodnoj skupštini Republike SrbijeSaopštenja | Sreda, 27. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Vlast pod hitno da saopšti ko stoji iza terorističkog napada u selu Banjska

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani osuđuje teroristički napad koji se dogodio u selu Banjska na Kosovu i poziva državne organe da u najhitnijem mogućem roku javnost upoznaju sa svim detaljima ovog zločinačkog čina.
Saopštenja | Utorak, 19. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Skupština Vojvodine pod hitno da održi sednicu na temu zabrane izvoza voća i povrća u Evropsku uniju

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće hitno zakazivanje sednice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na temu problema zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u zemlje Evropske unije zbog prisutva zabranjenih hemijskih supstanci.
Saopštenja | Petak, 15. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Pare sa pokrajinskog i lokalnog nivoa sele se u republički budžet. Tu praksu ćemo prekinuti posle demokratizacije i odlaska ove vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće kod novog, demokratskog saziva Narodne skupštine Republike Srbije izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i izmeniti odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook