Sastanak sekretarke za međunarodne odnose LSV sa predstavnicom baskijskog Državnog univerziteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 02. 11. 2021. | Komentara: 0

Sastanak sekretarke za međunarodne odnose LSV sa predstavnicom baskijskog Državnog univerziteta

Novi Sad, 02. novembar 2021 - Dejana Đurđević, sekretarka za međunarodne odnose Lige socijaldemokrata Vojvodine, sastala se sa predstavnicom baskijskog Državnog univerziteta i članicom istraživačkog tima Evropskog programa za saradnju u domenu naučnih i tehnoloških istraživanja (COST), Mariom Viotom. 

LSV

Novi Sad je jedan od nekoliko gradova u Evropi u kojem će u narednom periodu biti realizovano istraživanje o mogućnosti uspostavljanja cirkularne ekonomije i primeni „rešenja zasnovanih na prirodi“.

Tim povodom Liga socijaldemokrata Vojvodine izrazila je svoj stav o mogućnostima poboljšanja u oblasti upravljanja vodama, šumama i drugim prirodnim resursima. 

Rešenja društvenih izazova kroz korišćenje prirodnih resursa predstavljaju novi koncept koji poslednjih godina promoviše Evropska unija. Izazovi sa kojima se susrećemo na teritoriji Vojvodine odnose se na očuvanje šuma, upravljanje sušnim područjima i razvoj zelene infrastrukture u gradovima.  

Liga socijaldemokrata Vojvodine duži period ukazuje na nekontrolisanu seču šuma na teritoriji Nacionalnog parka „Fruška gora“. Iako je u raznim akcionim planovima i strategijama pošumljavanje ključna aktivnost, na terenu vidimo da je pošumljenost Vojvodine danas ispod šest procenata. Šume ne treba posmatrati samo kao staništa i izvor resursa, već i kao sredstvo za ublažavanje klimatskih promena. 

Jedno od rešenja koje LSV predlaže je promena upravljačkog statusa preduzeća kojim bi se smanjilo finansiranje od sopstvenih aktivnosti, a samim tim i potreba da se unovče resursi Nacionalnog parka.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je, takođe, jedina politička stranka koja je i pre donošenja Zakona o klimatskim promenama insistirala na strategiji sa akcionim planom koji bi dao konkretne mere u zaštiti od posledica promene klime. Poslednjih godina smo svedoci suše i češćih toplotnih talasa u letnjem periodu koji pogađaju poljoprivredu. Postojeći sistemi kanala i akumulacija nisu predviđeni za današnje i buduće klimatske uslove i svaku sledeću Pokrajinsku vladu čeka ozbiljan zadatak njihove revitalizacije.  


Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook