Seksualno obrazovanje u škole, a ne zabrana abortusa!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 23. 12. 2016. | Komentara: 0

Seksualno obrazovanje u škole, a ne zabrana abortusa!

Novi Sad, 23. decembar 2016 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje osnivanje Saveta za borbu protiv abortusa koji najavljuje Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije.
 
LSV

Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa!
 
Pad nataliteta se ne zaustavlja formiranjem Saveta za borbu PROTIV abortusa i najavljenim razgovorima sa sveštenicima, nego populacionom politikom koja se sigurno ne zasniva na zabrani abortusa i određivanja života pojedinki.
 
Da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da se steknu bolji materijalni i opšti uslovi kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju.
 
Kada TO država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje.
 
U međuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji.
 
Činjenica je da se Republika Srbija, koja muku muči sa belom kugom, suočava sa velikim brojem neželjenih trudnoća i abortusa.
 
Činjenica je i da je Republika Srbija u samom vrhu među zemljama sa velikim brojem maloletničkih trudnoća.
 
I zato je dobar put ka rešenju tog problema uvođenje Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, kolokvijalno nazvanog „seksualno obrazovanje“, u osnovnim i srednjim školama i fakultetima.
 
Podsetiću, taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu.
 
Dakle, edukacija DA, ali NE najgrublje kršenje ljudskog prava na izbor svake žene.
 
Članica
Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
mr Maja Sedlarević



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook