Sramotan odnos lokalne vlasti prema antifašizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Sramotan odnos lokalne vlasti prema antifašizmu

ZRENJANIN - Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

LSV

- Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno! Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou – saopštio je Gradski odbor LSV Zrenjanin.

Odlukom o ustanovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je usvojila Skupština grada Zrenjanina, predviđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada. U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru, navode ligaši.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti Zrenjanina nedopustiv.

- Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima. Tražimo da lokalna vlast prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini. Trenutni odnos vlasti je sramotan – navodi LSV u saopštenju.

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.

(BILSV, 02.10.2018)



Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook