Sva deca u Novom Sadu su naša deca

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 13. 09. 2022. | Komentara: 0

Sva deca u Novom Sadu su naša deca

Novi Sad, 13. septembar 2022 - Povodom 15. septembra, „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, koji nije zvanično određen za državni praznik, Gradska uprava za obrazovanje Grada Novog Sada je na adrese novosadskih osnovnih škola prosledila uputstvo za obeležavanje koje je sačinila ni manje ni više nego Darija Kisić Tepavčević, karijerni stručnjak za koronu i sve drugo po potrebi što bi je moglo približiti novoj ministarskoj fotelji. 

LSV

U navedenom uputstvu ona predlaže čitanje teksta koji kao da je ispao iz motivacionih pamfleta u Nemačkoj 1930-ih godina, teksta koji unosi podele i nelagodu među velik broj roditelja, a o osnovnoškolsku decu indoktrinira principima krvi i otadžbine umesto da ih približava principima tolerancije, promišljanja, nauke i jednakosti. 

Navodi poput „…srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života“,   „Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo“, „U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!“… neki su od delova ovog teksta koji treba da bude usađivan u glave naše dece koja bi, kada odrastu, makar po formalnom opredeljenju ove države, trebala da budu ravnopravni građani Evrope i sveta, pacifisti, moderni, obrazovani ljudi puni tolerancije, razumevanja i uvažavanja drugih?!

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na nesreće koje je ideja ekstremističkog nacionalnog jedinstva, upakovana u foliju Velike Srbije a danas Srpskog sveta donela na ovim prostorima u poslednjih 30 godina jer je, vodeći se idejom „da su srpske zemlje gde su srpski grobovi“, naše društvo stiglo do manje zemlje a više grobova.

Ministarki je u ovom nakaradnom tekstu očigledno važnije da našoj deci za prioritete stavimo učenje o srpskim grobovima umesto o modernoj, razvijenoj, multikuturalnoj i evropskoj Srbiji

U ime svih građanki i građana Novog Sada kojima su na srcu sloboda, ravnopravnost, antifašizam, moderno i obrazovano društvo, tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, LSV poziva ministarku da povuče nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podele u našem društvu. Deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, jer su sva deca Novog Sada naša deca!

Pravi patriotizam ogleda se u poštovanju zakona pred kojima su svi jednaki, plaćanju poreza i računa, učenju dece da su svi jednaki i da se ceni obrazovanje, uspeh i trud a ne poreklo. Stvaranju podela među decom nema mesta u antifašističkom Novom Sadu, multietničkoj Vojvodini i evropskoj Srbiji.


Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi SadSaopštenja | Subota, 26. 11. 2022. | Komentara: 0

Ana Brnabić svojim izjavama o EU stavlja budućnost Srbije na kocku

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da se uozbilji i ozbiljno shvati upozorenja koja stižu iz Evropske unije.
Saopštenja | Petak, 25. 11. 2022. | Komentara: 0

LSV: Vojvodina je srce Srbije

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, predvođeni predsednikom Bojanom Kostrešom, okupili su se danas pred zgradama Predsedništva Srbije i Ambasade Mađarske u Beogradu, kako bi izrazili protest protiv politike Viktora Orbana koja oživljava ideju Velike Mađarske i ćutanja Aleksandra Vučića na neodgovorne Orbanove poteze.
Izjave | Petak, 25. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina je deo Srbije, nacionalističke ideje treba sankcionisati

Komentarišući šal Viktora Orbana, na kojem je prikazana velika Mađarska koja obuhvata teritorije Hrvatske, Slovačke, Rumunije, Ukrajine i Vojvodine, ali i druge slične incidente mađarskog premijera, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je Vojvodina deo Srbije, a da se nacionalističke ideje moraju sankcionisati.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook