U parlament moraju ući poslanici iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 25. 02. 2022. | Komentara: 0

U parlament moraju ući poslanici iz Vojvodine

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će LSV učestvovati na izborima, ali da se on neće kandidovati ni za jednu funkciju, ni za poslanika, ni predsednika države. Gostujući na televiziji Tanjug Čanak je rekao da je on na političkoj sceni Srbije 32 godine, da je učestvovao na svim izborima koji su bili, pa će tako i na ovim. On se složio sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, koji je takođe bio u emisiji, da su na političkoj sceni Srbije potrebna nova lica, dodavši da su potrebne i nove ideje.

LSV

O predsedničkim kandidatima kad vidimo izborne liste

- Ono što se zastupa na nivou priče, poput programa koalicije u kojoj se Vi sada nalazite, izborne liste na kojoj se nalazi Vaša stranka, to su veoma stare ideje i te stare ideje su provereno vodile u propast – kazao je Čanak Obradoviću. 

- Stara lica, ako su lica problem, slažem se da to treba menjati. Nemam ja tu nikakav problem. S druge strane, ja sam u politiku ušao da bih se borio protiv Slobodana Miloševića i njegovog nacional-socijalističkog režima i načina mišljenja koji je on imao. Mislio sam da smo nešto uradili 2000. godine. Nismo, jer je taj način mišljenja nastavio da živi. Ako je moje lice problem, ako sam ja problem, ako ja kompromitujem ideje o kojima govorim - ja ću se skloniti.To je najmanji problem. Da bih to pokazao, sad se neću kandidovati nigde. Ni za šta. Zato što za 32 godine koliko sam na političkoj sceni, nikada nisam bio u izvršnoj vlasti. Nikada. Ne zato što nisam mogao, nego zato što sam smatrao da ako čovek ima neku svoju ulogu kao neko ko zastupa ideju, onda je potrebno da ne stavlja sebe u prvi plan, nego da to drugima daje šansu. Tako da, ta priča o starim i novim licima nisam siguran da se odnosi na mene, kao na one koji su bili na vlasti decenijama, kao što je, recimo, Ivica Dačić – rekao je Čanak.

Ponovio je da je Boris Tadić bolji kandidat za predsednika Srbije od Zdravka Ponoša jer bi imao više šanse da na izborima pobedi Aleksandra Vučića. Upitan da li će podržati Tadića, Čanak je rekao da LSV mora prvo da vidi predsedničke liste i tek nakon toga će odlučiti koga će da podrži. 

- Ne znam hoće li se Tadić kandidovati, a ako se kandiduje razgovaraćemo - rekao je Čanak. 

Istakao je da LSV još uvek razgovara oko izlaska na izbore i da ne želi ništa unapred da govori. Međutim, naglasio je da u Skupštinu Srbije moraju ući predstavnici Vojvodine.

- Nema ko da kaže da se zdrava, plodna zemlja prodaje u bescenje investitorima koji dovode prljavu tehnologiju – evo vam Linglong u Zrenjaninu. Nema ko da kaže da je devastacija nacionalnih parkova dovela do toga da vam Fruška gora, kada prođete nekim njenim delovima, izgleda kao juče sazidan voćnjak, nema drveta starijeg od tri godine. Nema ko da kaže da je SPC zemlju koju je dobila u restituciji na Fruškoj gori, recimo, posekla do panjeva, šumu u nacionalnom parku. Vojvodina je najmanje pošumljeni deo Balkana. Ne Srbije, Balkana – ukazao je Čanak.

Poklon za Boška Obradovića

Na konstataciju Obradovića da lider LSV uvek napada SPC, te da je svaki put na suprotnoj strani od Srba i Srbije, Čanak ga je upitao: 
- Kako uspevate da sedite hladnokrvno pred time što je Pahomije dobio državni orden ove zemlje? Čovek koji je optužen za najgnusnije zločine. Kako možete? Kako možete da sve ono što je vezano za SPC ne dirate za svaki slučaj? Kako možete da je Kosovo deo Srbije a nije deo Ukrajine?

Na pitanje Obradovića da li ima ičega dobrog u SPC i Srbima ili je sve loše, Čanak ga je upitao:
- Otkud Vama ideja da ste Vi vlasni da govorite u ime srpskog naroda čiji sam deo ja, moji roditelji, moji preci, moj sin, moja okolina? Otkud Vam ideja da se ne pravi genocid, kulturocid nad vojvođanskim Srbima? Jel znate da je u Vojvodini ikona na platnu a u Srbiji na drvetu? Jel znate da u Vojvodini postoji crkva barokna a u Srbiji je vizantijska po arhitekturi? Da li znate da postoje te razlike? 


Čanak je potom uručio poklon lideru Dveri – novčanicu od 50 dinara koju je izdala Srpska narodna banka.

LSV

- Ovo je jedna novčanica od 50 dinara kao moj doprinos za izbornu kampanju gospodina Obradovića. U pitanju je novčanica izdata od strane Srpske narodne banke, od 50 srpskih dinara, gde se nalazi najveći Srbin – Njegoš, slažete se, crnogorski Srbin, naravno. Ovo je novčanica iz vremena Milana Nedića 1942. štampana u Beogradu. Jer svaki prevarant kad hoće da unesreći Srbiju počne da dodaje „srpski“ i misli da će time poplašiti sve one koji se ne slažu sa tim. Jel znate da je u Beogradu postojala kafana „Srbin“, pa je za vreme Nedića morala da se zove „Srpski Srbin“? Jel znate da je to način na koji se pravi propaganda kojom se onda svako ko misli drugačiji čini nelegitimnim? – upitao je Čanak.

Upadom u Ukrajinu Rusija je priznala Kosovo

Lider LSV je osudio upad ruske vojske u Ukrajinu i rekao da je tim činom Rusija priznala nezavisnost Kosova.

- Činjenica je da je vojska Ruske Federacije ušla na teritoriju suverene, nezavisne države Ukrajine. Znači, vojska jedne države ušla na teritoriju druge države. Priznala kao nezavisne države, države koje se nalaze na teritoriji druge države. To se isto desilo i u Gruziji, Južna Osetija i Abhazija. Potpuno ista stvar – uđu, proglase nezavisnu državu, koju priznaje samo Rusija i najedanput to je to. Istovremeno pokazalo se ulaskom ruske vojske u Ukrajinu beskonačno nepoštovanje međunarodnog prava i, s druge strane, nedoslednost koja je potpuno brutalna. Jer, na ovaj način, prihvatanjem tih novih država za nezavisne države je Rusija implicite priznala Kosovo. Jer, po istom je modelu – tuđa vojska uđe na vašu teritoriju, proglasi da je to nezavisna država, građani na tom delu teritorije proglase da je to tako i vi dođete u poziciju da je ovog trenutka Rusija priznala Kosovo – istakao je Čanak i dodao da je na tom primeru jasno da je u pitanju koncept duplih standarda, te da je jasno da mi u Rusiji nemamo prijatelje. 

- Mi smo došli u poziciju da se sada fetišizuje uloga Rusije. Naša trgovinska razmena sa Rusijom je manje-više vezana za uvoz gasa, gde je ta energetska omča koja je vezana Srbiji oko vrata, gde Rusija drži Srbiju na povocu kao kuče, zato što joj isporučuje energente, je ono što nas vezuje za Rusiju. A istovremeno oko polovine međunarodne spoljne trgovine Srbije se odvija sa zemljama Evropske unije, gde 40% spoljne trgovine vezano isključivo za jednu jedinu državu koja se zove Savezna Republika Nemačka. Dakle, kada govorimo o tome, da vidimo šta je nacionalni interes. Po mom mišljenju, nacionalni interes građana Srbije je da ih bude više, da žive bolje, da imaju viši bruto nacionalni dohodak i da imaju viši standard. To je po mom mišljenju nacionalni interes – rekao je.

Prema Čankovim rečima, ono što sledi je da će „Zapad da se pravi mrtav sad neko vreme zato što niko nije lud da utrčava u konflikt sa Putinovom Rusijom koja je spremna na sve“.

Lider LSV ističe da je mir moguće sačuvati samo u Evropskoj uniji, bez granica. Kako kaže, uz sve primedbe na sporost, tromost, lenjost evropske administracije, Evropska unija nema alternativu

(SzILSV, 25.02.2022)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook