Umesto zakonskih 34, tek 19 milijardi dinara za kapitalne investicije u Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 09. 09. 2021. | Komentara: 0

Umesto zakonskih 34, tek 19 milijardi dinara za kapitalne investicije u Vojvodini

NOVI SAD – Poslanici poslaničke grupe Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati rebalans budžeta jer ni on, kao ni budžet nisu u skladu sa Ustavom Srbije. Obrazlažući ovakav stav, poslanik LSV Saša Šućurović je rekao da je po Ustavu predviđeno da tri sedmine pokrajinskog budžeta budu kapitalne investicije, a da to nije slučaj. Kako je naveo, nakon rebalansa će 19 milijardi dinara biti opredeljeno za kapitalne investicije. A s obzirom na to da je pokrajinski budžet 81 milijardu dinara, vrednost kapitalnih investicija, kada bi se poštovao Ustav, trebala bi da bude 34 milijarde dinara.

LSV

Šućurović je kazao i da je današnjih rebalansom planirano povećanje rezervi za 887 miliona dinara. Kada se na to doda da je tekuća budžetska rezerva u startu bila 838 miliona dinara, a posle dva rebalansa, zajedno sa prenesenim i iskorišćenim sredstvima je došla do oko 2,4 milijarde dinara, što je gotovo identičan iznos opredeljenih sredstava za četiri sekretarijata.

- Sekretarijat za privredu i turizam u ovoj godini ima 801 miliona dinara, Sekretarijat za sport i omladinu ima 447 miliona dinara, Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj ima 337 miliona dinara, Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine 955 miliona dinara. Kada ta četiri sekretarijata saberemo, dolazimo do 2,5 milijarde, odnosno maltene isti iznos kolika je tekuća budžetska rezerva. Postavlja se pitanje da li time izbegavamo rad Skupštine, prebacujemo direktno na Vladu da ona raspolaže sredstvima. Ako je tako, onda je ova Skupština suvišna, onda najbolje da im prebacimo sva sredstva pa da oni time raspolažu – istakao je Šućurović.

On je kazao da je zanimljivo što je među prihodima značajna stavka velika naplata od odvodnjavanja – 600 miliona, a rashodi u vodnoj delatnosti su 491 milion, što nije logično, pogotovo u ovoj sušnoj godini kada je preko potrebno pomoći ljudima. Ukazao je da je 2017. godine na Skupštini AP Vojvodine obećan niz mera, a polovina nije ispoštovana. 

Zamerio je što se novac naplaćen od privrede ne usmerava u razvoj privrede, a predložio je i da se turističkim radnicima i preduzećima koja rade u toj grani i ugostiteljstvu pomogne dodatno, jer su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa. 

(SzILSV, 09.09.2021)
Izjave | Sreda, 20. 10. 2021. | Komentara: 0

Poklanjanjem NIS-a Rusima Srbija je izgubila energetsku nevinost

Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da bi trebalo vratiti uredbu koja definiše način utvrđivanja najviših prodajnih cena nafte i gasa, jer bi nam ona garantovala tržišnu cenu. 
Saopštenja | Nedelja, 17. 10. 2021. | Komentara: 0

1,5 miliona građana Srbije živi u riziku od siromaštva. Šta radi država?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da poslednji podaci o stopi rizika od siromaštva ukazuju na katastrofalno stanje u kom se nalaze građani Srbije.
Saopštenja | Utorak, 12. 10. 2021. | Komentara: 0

Sprečiti divljanje tzv. Narodnih patrola u Somboru i drugim gradovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva i strogo kažnjavanje osoba koje su prethodnih dana pozivale na linč građana Sombora koji pomažu migrantima.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook