Umesto zakonskih 34, tek 19 milijardi dinara za kapitalne investicije u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 09. 09. 2021. | Komentara: 0

Umesto zakonskih 34, tek 19 milijardi dinara za kapitalne investicije u Vojvodini

NOVI SAD – Poslanici poslaničke grupe Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati rebalans budžeta jer ni on, kao ni budžet nisu u skladu sa Ustavom Srbije. Obrazlažući ovakav stav, poslanik LSV Saša Šućurović je rekao da je po Ustavu predviđeno da tri sedmine pokrajinskog budžeta budu kapitalne investicije, a da to nije slučaj. Kako je naveo, nakon rebalansa će 19 milijardi dinara biti opredeljeno za kapitalne investicije. A s obzirom na to da je pokrajinski budžet 81 milijardu dinara, vrednost kapitalnih investicija, kada bi se poštovao Ustav, trebala bi da bude 34 milijarde dinara.

LSV

Šućurović je kazao i da je današnjih rebalansom planirano povećanje rezervi za 887 miliona dinara. Kada se na to doda da je tekuća budžetska rezerva u startu bila 838 miliona dinara, a posle dva rebalansa, zajedno sa prenesenim i iskorišćenim sredstvima je došla do oko 2,4 milijarde dinara, što je gotovo identičan iznos opredeljenih sredstava za četiri sekretarijata.

- Sekretarijat za privredu i turizam u ovoj godini ima 801 miliona dinara, Sekretarijat za sport i omladinu ima 447 miliona dinara, Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj ima 337 miliona dinara, Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine 955 miliona dinara. Kada ta četiri sekretarijata saberemo, dolazimo do 2,5 milijarde, odnosno maltene isti iznos kolika je tekuća budžetska rezerva. Postavlja se pitanje da li time izbegavamo rad Skupštine, prebacujemo direktno na Vladu da ona raspolaže sredstvima. Ako je tako, onda je ova Skupština suvišna, onda najbolje da im prebacimo sva sredstva pa da oni time raspolažu – istakao je Šućurović.

On je kazao da je zanimljivo što je među prihodima značajna stavka velika naplata od odvodnjavanja – 600 miliona, a rashodi u vodnoj delatnosti su 491 milion, što nije logično, pogotovo u ovoj sušnoj godini kada je preko potrebno pomoći ljudima. Ukazao je da je 2017. godine na Skupštini AP Vojvodine obećan niz mera, a polovina nije ispoštovana. 

Zamerio je što se novac naplaćen od privrede ne usmerava u razvoj privrede, a predložio je i da se turističkim radnicima i preduzećima koja rade u toj grani i ugostiteljstvu pomogne dodatno, jer su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa. 

(SzILSV, 09.09.2021)




Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook