Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 25. 09. 2021. | Komentara: 0

Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da omogućavanje građanima da se izjasne kroz regionalnu odrednicu Vojvođanin nije stvaranje nove nacije. On je u izjavi za RTS istakao da se na ranijim popisima određeni broj građana izjasnio po vojvođanskoj regionalnoj pripadnosti, ali da taj broj nije zvanično naveden.

LSV

- Na popisima osamdesetih, devedesetih godina, pa i 2011. godine jedan broj građana se izjasnio po regionalnoj pripadnosti. Ako se ne varam, pre 10 godina je to bilo oko 30.000 u Srbiji, a od tih 30.000, kako smo nezvanično čuli, je oko 28.000 Vojvođana, ali to nigde nije navedeno. Znači, navedena je samo stavka regionalna pripadnost. Mi smatramo da je potrebno jasno reći i naglasiti koliko ima Vojvođana i, u krajnjem slučaju, i ostalih regionalno opredeljenih, jer samo tako ćemo doći do realnog stanja stvari – kaže Marton.

On navodi da je nacionalnost lična stvar svakog pojedinca, te da mu Ustav omogućava da se nacionalno izjasni ili ne izjasni po tom pitanju.

- Pošto imam višeslojni identitet, ja smatram da je nacionalno izjašnjavanje meni preusko i nemoguće i baš zato biram ovu regionalnu odrednicu, a to je Vojvođanin – navodi.

Marton naglašava da izjašnjavanje kao Vojvođanin nije nacionalno izjašnjavanje.

- Nije nikakvo smišljanje nove nacije i to smo u razgovoru sa ministarkom za ljudska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić i istakli i baš zato je ova, konkretno 2021. i osnovna razlika u odnosu na ranije inicijative. Sad imamo jedno ministarstvo koje se bavi dijalogom. Mi smo pokrenuli dijalog, hajmo da pričamo o ovoj temi – zaključuje Marton.

(SzILSV, 25.09.2021)




Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook