Utvrditi odgovornost za sramno otkazivanje sednice Skupštine AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 27. 09. 2011. | Komentara: 0

Utvrditi odgovornost za sramno otkazivanje sednice Skupštine AP Vojvodine

NOVI SAD - Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine - Zajedno za Vojvodinu (LSV- ZZV) u Skupštini AP Vojvodine uputila je juče pismo predsedniku skupštine Šandoru Egerešiju u kojem od njega traži da zakaže hitnu sednicu pokrajinskog parlamenta na kojoj bi se utvrdilo kako je došlo do otkazivanja sednice zakazane za 12. septembar,

Maja Sedlarević, Branislav Bogaroški

potvrdili su danas predsednik i zamenica predsednika poslaničke grupe LSV-ZZV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški i Maja Sedlarević. Njih dvoje su na konferenciji za novinare istakli da je pitanje načina otkazivanja te sednice do danas ostalo bez odgovora, a LSV zahteva da se na sednici koju bi Egereši trebalo da zakaže, utvrdi čija je, imenom i prezimenom, odgovornost za to sramno otkazivanje i opstrukciju rada parlamenta, kao i da taj snosi posledice.

Tražimo ostavku odgovornog

- Ako se pokaže da je to greška u skupštini, da vidimo ko je tu grešku napravio. A ako se pokaže da je to greška pokrajinske administracije, da vidimo ko je odgovoran za tu grešku i da zatražimo njegovu ostavku. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se na ovaj način ruši dignitet i ugled pokrajinske skupštine i zbog toga ćemo insistirati da ovo pitanje ne ostane na nivou rekla-kazala, bez navođenja konkretnih krivaca i konkretnih okolnosti - istakao je Bogaroški. Na opasku novinara da je Šandor Egereši još na konferenciji za novinare održanoj nakon otkazivanja sednice rekao da je to bez njegovog znanja uradio sekretar skupštine Milorad Gašić, Bogaroški je rekao da se taj problem ne može rešiti tako što neko prstom upire u nekoga na konferenciji za novinare.
- Taj problem treba da se rešava u skladu sa Poslovnikom Skupštine AP Vojvodine. Znači, ako postoji odgovornost neke osobe imenom i prezimenom i ako je ta osoba neko koga postavlja Skupština AP Vojvodine, onda valjda treba da se sazove skupština pa da se o tome razgovara i da iz toga proizađe neki zaključak - naveo je Bogaroški. Doadao je da je to izuzetno važno kako zbog poslanika koji sede u toj skupštini, tako i zbog građana koji na pokrajinskim izborima glasaju.

LSV štiti ugled parlamenta

Zamenica predsednika poslaničke grupe LSV-ZZV Maja Sedlarević je podsetila da je ta poslanička grupa u nekoliko navrata svojim inicijativama pokušala da zaštiti ugled i rad pokrajinskog parlamenta.
- Na svakoj sednici pokrajinskog parlamenta tražimo da se poslanici Skupštine AP Vojvodine izjasne o obeštećenju Vojvodine zbog privatizacije NIS. Preko 20 puta Branislav Bogaroški je, kao šef poslaničke grupe, tražio da se ovom tačkom proširi dnevni red. Isto tako, kada smo više od godinu dana čekali na potvrđivanje pokrajinskog statuta, prvo smo tražili od predsednika skupštine Šandora Egerešija da zakaže sednicu na kojoj ćemo se izjasniti o novonastaloj situaciji, a potom i od šefova svih poslaničkih grupa. Međutim ta naša inicijativa je ostala bez odjeka - navela je ona. Sedlarevićeva je rekla i da se LSV neće zaustaviti samo na pismu pa će, ukoliko Egereši ne odgovori na ovu inicijativu, pismo sa istim zahtevom biće prosleđeno drugim poslaničkim grupama.
- Insistiraćemo da se utvrdi šta se desilo i ko je zaista odgovoran za sramno otkazivanje sednice Skupštine AP Vojvodine, jer smatramo da svako ko prećutkuje ono što se desilo u pokrajinskom parlamentu, saučestvuje u ovom sramnom činu - zaključila je Sedlarevićeva. Na pitanje da li je o ovoj inicijativi bio razgovora sa poslanicima DS, Bogaroški je rekao da nije na njima da razmatraju da li druge poslaničke grupe žele održavanje te sednice ili ne.
- Naša obaveza kao poslanika, i politička i moralna, jeste da mi to tražimo. Onaj ko želi da nas podrži - taj će nas podržati. Onaj ko ne želi - moraće da objasni zašto ne želi da sazna ko se na ovaj način igrao sa pokrajinskom skupštinom. Ukoliko se ova situacije sada ne reši, ja vam kažem, kada dođe na red Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine i lokalnih samouprava, opet ćemo proći isto. Opet će nam se desiti identična situacija da ne budemo pitani i da o tome ne raspravljamo - naveo je Bogaroški.

Naknadna pamet loša

Komentarišući trvenja između SVM i LSV u posednje vreme, i optužbe SVM na račun Lige po pitanju borbe za autonomiju Vojvodine, Bogaroški je podsetio da je SVM bila i protiv pokrajinskog budžeta 2010. godine, da bi naredne godine prihvatila gotovo identičan budžet, pa da je usput pokušala da obori Vladu Republike Srbije.
- Da li je bolje dizati tenziju i ne uraditi ništa ili pronaći neko kompromisno rešenje i Vojvodini doneti nešto? A to što je LSV uradila preko svojih amandmana, realno gledano nije malo - rekao je Bogaroški. Sedlarevićeva je dodala da je LSV učinila najviše što se moglo uz sadašnji Ustav i dodala da će Liga nakon izbora pokrenuti kampanju za izmenu Ustava.
- Naknadna pamet onih koji koji su u momentu donošenja Ustava rekli da nema veze, pa posle pet-šest godina govore da sad ništa ne valja i da ništa ne može da se uradi je neozbiljna - zaključio je Bogaroški.

Pronaći odgovorne za incidente

Komentarišući učestale međunacionalne incidente u Vojvodini, pre svega u Temerinu, Branislav Bogaroški je istakao da je neophodno da policija radi svoj posao, te da se utvrdi pravi motiv tih incidenata.
- Treba utvrditi da li je to obračun huligana ili je to nacionalno motivisan incident. I u jednom i u drugom slučaju kazna mora da bude adekvatna, s tim što se zna da su kazne za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti značajno strožije, kao što i treba da bude - kaže Bogaroški. On dodaje da ne može da se otrgne utisku da se takve stvari uvek dešavaju šest meseci pred izbore, podsećajući da prošle ili pretprošle godine takvih incidenata gotovo da nije bilo.
- Šest meseci pred izbore mi na sve strane imamo nacionalne incidente koji faktički služe mobilizaciji prema desnim strankama i sa jedne i sa druge strane. Tom utisku ne mogu da se otrgnem i zbog toga je bitno da policija uradi svoj posao i da utvrdi da li je to tako ili nije - zaključio je Bogaroški.

(BILSV, 27. 09. 2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook