Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 07. 2011. | Komentara: 0

Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

LSVNOVI SAD, 20. jul - Velika je simbolika u tome da je baš na današnji dan, kada je posle sedam godina skrivanja uhapšen Goran Hadžić, 20. jula 1941. godine u Viševcu kod Smederevske Palanke streljan Jozef Šulc. Podsetimo, ovaj nemački vojnik odbio je naređenje svog oficira da strelja 18 partizana. Skinuo je vojničke oznake, stao pred streljački stroj i ubijen je zajedno sa njima.

Šulc je pokazao da i vojnik ima i čast i odgovornost. Pokušao je da zlo spreči i bio kadar da pogine da bi bio čovek. Njegovim nadređenima danas bi se sudilo u Haškom tribunalu. Baš kao što to čeka i Gorana Hadžića.

Šest meseci nakon herojskog gesta Jozefa Šulca, od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu je ubijeno ili pod led bačeno 1.246 civila Srba, Jevreja i Roma. Šandor Kepiro, kojeg je budimpeštanski sud upravo oslobodio odgovornosti za učešće u zločinu, tada je bio oficir mađarske žandarmerije.

Zato Kepiro mora da odgovara, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne državne organe Srbije da od mađarskog pravosuđa zatraže ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou.
Ako budimpeštanski sud nije u stanju da organizuje to suđenje, novosadski sigurno jeste. Makar mu se sudilo i u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook