Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 07. 2011. | Komentara: 0

Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

LSVNOVI SAD, 20. jul - Velika je simbolika u tome da je baš na današnji dan, kada je posle sedam godina skrivanja uhapšen Goran Hadžić, 20. jula 1941. godine u Viševcu kod Smederevske Palanke streljan Jozef Šulc. Podsetimo, ovaj nemački vojnik odbio je naređenje svog oficira da strelja 18 partizana. Skinuo je vojničke oznake, stao pred streljački stroj i ubijen je zajedno sa njima.

Šulc je pokazao da i vojnik ima i čast i odgovornost. Pokušao je da zlo spreči i bio kadar da pogine da bi bio čovek. Njegovim nadređenima danas bi se sudilo u Haškom tribunalu. Baš kao što to čeka i Gorana Hadžića.

Šest meseci nakon herojskog gesta Jozefa Šulca, od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu je ubijeno ili pod led bačeno 1.246 civila Srba, Jevreja i Roma. Šandor Kepiro, kojeg je budimpeštanski sud upravo oslobodio odgovornosti za učešće u zločinu, tada je bio oficir mađarske žandarmerije.

Zato Kepiro mora da odgovara, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne državne organe Srbije da od mađarskog pravosuđa zatraže ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou.
Ako budimpeštanski sud nije u stanju da organizuje to suđenje, novosadski sigurno jeste. Makar mu se sudilo i u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook