Vlast u Srbiji mora odustati od ideje Srpskog sveta

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 11. 01. 2022. | Komentara: 0

Vlast u Srbiji mora odustati od ideje Srpskog sveta

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da želi da veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odustao od prisustva na obeležavanju Dana Republike Srpske jer nije hteo da svojim prisustvom da podršku svesnom podizanju tenzija u BiH. Kostreš u izjavi za „Danas“ ističe da je ta proslava bila parada nacionalističkog divljanja i da će retorika i nastup na tom događaju dovesti, sasvim sigurno, do zaoštravanja odnosa, ne samo u BiH, nego i u regionu.

LSV

Bosansko-hercegovački entitet, Republika Srpska, proslavila je u nedelju, 30. godišnjicu svog osnivanja – iako je to zabranio Ustavni sud u Bosni i Hercegovini. Uz nacionalističke pesme, zastrašivanje i vređanje Bošnjaka veličanjem ratnih zločinaca, taj dan je zvanično obeležen i porukom vojne parade koja je glasila da je Republika Srpska deo „srpskog sveta”, nove Velike Srbije. Na svečanoj bini u Banjaluci bio je prisutan i osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević koji je stajao odmah iza lidera SNSD Milorada Dodika. Ministarstvo odbrane Srbije je 28. decembra odlikovalo Pandurevića zbog, kako je navedeno, doprinosa u „odbrani od NATO agresije“ na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tokom defilea ulicama Banjaluke pripadnici SAJ-a MUP RS-a prekjuče su u glas izgovarali: „Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, Nemanjića, za slavu Obilića“…

Prema mišljenju Bojana Kostreša, ne smeju se zaboraviti strašni događaji iz devedesetih godina čije rane još nisu zalečene, a mnogi zločinci iz tog vremena još nisu privedeni pravdi.

– Nadam se da u regionu ima dovoljno snage i pameti da se ne krene istim putem. To bi bilo ravno katastrofi. Takođe, verujem da ljudi u RS vide da nacionalistički egzibicionizam Milorada Dodika nije usmeren ka postizanju nihove dobrobiti i ekonomskog napretka, već isključivo očuvanju vlasti i privilegija samog Dodika i njegovog najbližeg okruženja. Vlast u Srbiji, a naročito Aleksandar Vučić, mora jasno i nedvosmisleno odustati od koketiranja sa idejom „srpskog sveta“ i jasno pokazati da su stabilnost i saradnja u regionu put kojim se mora ići. Jedan od prvih koraka je distanciranje od Milorada Dodika i njegove politike – zaključuje Kostreš.

(SzILSV, 11.01.2022)Iz medija | Petak, 28. 01. 2022. | Komentara: 0

Zašto pokrajina nije pomogla da se reši problem vode?

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dejan Čapo upitao je zašto vladajuća većina u pokrajini nije podržala rešavanje pitanja zdrave pijaće vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Četvrtak, 27. 01. 2022. | Komentara: 0
Izjave | Sreda, 26. 01. 2022. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

 Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da bi javni sektor bio efikasan kada bi doneti zakoni bili poštovani i primenjeni.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook