Vojvodina ima pravo na svoje simbole po Ustavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 16. 09. 2021. | Komentara: 0

Vojvodina ima pravo na svoje simbole po Ustavu

BEOGRAD / NOVI SAD – Autonomna Pokrajina Vojvodina je neodvojivi deo Republike Srbije. Po Odluci Skupštine AP Vojvodine se zastava Vojvodine ističe uz zastavu Republike Srbije, a to se (u praksi) ne radi, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak nakon što je voditeljki televizije Happy poklonio zastavu Vojvodine. On je naglasio da u Ustavu, u članu 127. piše da autonomna pokrajina ima pravo na svoje simbole, grb i zastavu. Zbog toga je, kaže, i doneo zastavu koja je stvorena po tom Ustavu. Čanak je naglasio da Vojvodina ima i tradicionalnu zastavu, ali nju nije mogao da nađe pa je nije doneo. 

LSV

Na konstataciju voditeljke da nije znala čija je to zastava, kao ni da Vojvodina može da ima svoju zastavu, Čanak je rekao da je zastava AP Vojvodine starija od republičke, jer je njen izgled Skupština utvrdila 2004. godine, a zastavu Republike Srbije, u ovom obliku, Skupština Srbije usvojila je 2010. godine. 

- Zar mislite da nije sramota što neko ne prepoznaje zastavu AP Vojvodine koja čini 30% Republike Srbije? I još na sve to, ovo je srpska trobojka, samo obeležena sa tri zvezdice koje predstavljaju Srem, Banat i Bačku. Pod ovom zastavom su svi koji žive u Vojvodini, a pod nacionalnom zastavom se otprilike se uteruju da ako smo Srbi moramo se držati zajedno, pa gde god živeli i to šalje lošu političku poruku – kazao je lider LSV.

Cilj praznika je impresija

Povodom jučerašnjeg praznika, Čanak je rekao da je Republika Srbija napravila dogovor sa severnom Bosnom i Hercegovinom oko zajedničkog obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uzimajući za to dan proboja Solunskog fronta koji je bez svake sumnje izvanredno značajan datum u istoriji našeg naroda. Prema njegovim rečima, time je Srbija iskopirala Dan zastave koji se slavi u Albaniji.

- Cilj ovog praznika je da se postavi što više zastava da bi se time impresionirali ljudi kako postoji nešto jako veliko i važno pa da ne razmišljaju o tome kakav je životni standard i kako ide broj zaraženih od korone – kazao je.

Čanak je upitao i zašto je na svim banderama i institucijama istaknuta državna zastava Srbije, a ne nacionalna. Rekao je i da je u Ustavu i Zakonu o zastavi jasno navedeno kako se zastava sme koristiti, te da se od svih građana Srbije traži da to poštuju. Zbog toga mu je i sporan zahtev ministra inostranih poslova da Srbi u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj istaknu nacionalnu zastavu Srbije, jer bi time prekršili zakone država u kojima žive. Upitao je i zašto ministar nije tražio da Srbi u celom svetu istaknu zastave, već je to zahtevano samo od onih koji žive u bivšim zemljama SFRJ. 

- Kult zastave je potpuno poznat kao i kult militarizma, kao i kult tog nacionalnog jedinstva, jer jedinstvo nikad nije bolje definisano nego što je definisano u totalitarnim režimima sa sloganom jedan narod, jedna zemlja, jedan vođa. Stvarati kult zastave u ovom trenutku je, u stvari, pokušaj proizvodnje nekakvog naprasnog opšteg identiteta koji suštinski nije takav. Nisu isto Dositej Obradović i Vuk Karadžić a obojica su velika imena u srpskoj istoriji. Nisu isto Nikola Pašić i Dimitrije Tucović. A obojica su velika imena u srpskoj istoriji. Samim tim kad vi sve hoćete da upakujete u zastavu i kažete da ali sve je to pod jednom zastavom, čekajte da vidimo... Da li je to kad nako istakne srpsku trobojku problem? Ne, ne vidim zašto bi bio. A kada neko istakne zastavu Republike Srbije van Republike Srbije, ne držaći se zakona zemlje u kojoj živi, to je onda problem – zaključio je Čanak.

O nacionalnom interesu

Lider LSV je istakao da nacionalni interes treba da bude zabrana mini hidroelektrana jer su one antiekološke, uništavaju kompletan prostor oko sebe. 

- Nacionalni interes je i zaštita čovekove sredine, recimo, kod stranih investitora, jer strane investitore, pa čak i domaće, ne sme niko da takne jer, bože moj, oni zapošljavaju ljude. A to što ih u stvari isplaćuju sitninom da bi uništili pokolenjima mogućnost da prežive to niko ne uzima u obzir. Imate Ling long pored Zrenjanina, koji bi trebalo da bude najveći proizvođač guma u Evropi. Niko ne sme ni da pita šta se tamo radi, ne može da uđe da pita da li ima nekog. 
Recimo, u Matijevićeve fabrike niko ne sme da uđe da postavi pitanje zašto je Dunav crven. Pošalje se inspekcija, ovi ih oteraju. Zašto niko ne sme, jer bože moj imaju jake veze. Nacionalni interes je borba protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala. To se ne postiže zastavama, nego koherentnim načinom vođenja jasne politike koja zajedničku kuću, koja se zove Republika Srbija, treba da pretvori u nešto što je udobno svim njenim građanima. A kada krenete da proizvodite ovaj tip jedinstva, nacionalnog jedinstva, gde smo svi mi treba da se sjedinimo u tome što su nam mame izabrale iste partnere pa smo po tome svi Srbi, a sve ostale razlike da ostavimo po strani, ko od toga profitira? Sasvim sigurno ne oni koji rade za 15.000 dinara, ne oni koji se guše u smradu kao Zrenjanin, sasvim sigurno ne 800 hiljada građana Vojvodine koji nemaju pijaću vodu – naveo je Čanak.

On je rekao i da za njega „profesionalni Srbi“ govore da je izdajnik. 

- Srbin sam po rođenju i identitetu i onaj sam Srbin koji je svuda dobrodošao zato što se trudim da pristupim drugačije. Mi kao treba da se složimo pod istom zastavom, što se mi kao svađamo. Ne svađamo se mi nego ne dozvoljavam da mi profesionalni Srbi sole pamet time da, pošto smo svi pod istom zastavom, moramo shvatiti da su to naši heroji. E, pa, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i svi ti likovi nisu moji heroji. I ne mogu da budu ničiji heroji, osim onih koji od toga prave karijeru i pare. A drugi kažu tako je i stoje u redu za vizu za prekookeanske zemlje –ističe  Čanak.

Rekao je i da bi srpsku zastavu poklonio i Albancima i Crnogorcima.

- Nisam uspeo na Cetinju da im je dam, tada sam je imao kod sebe, jer su bacili mnogo suzavca. Namera mi je da državnu zastavu Republike Srbije iznesem na Cetinju i da zamolim Crnogorce da je pozdrave gromoglasnim aplauzom, što će se i desiti, jer se tamo ne mrzi Srbija, niti Srbi nego tip ponašanja - rekao je Čanak.

(SzILSV, 16.09.2021)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook