Vojvodini vratiti svu imovinu koju su finansirali njeni građani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 09. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini vratiti svu imovinu koju su finansirali njeni građani

NOVI SAD - Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine usvojilo je na sinoćnjoj sednici stav da LSV ostaje pri svom već nekoliko puta ponovljenom zahtevu da novim Zakonom o javnoj svojini Vojvodini mora biti vraćena apsolutno sva imovina koja je izgrađena sredstvima AP Vojvodine i njenih građana, istakla je danas portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Ona je na konferenciji za novinare u Novom Sadu podsetila da je reč o principu na kojem LSV insistira već godinama, na kom je insistirao i Bojan Kostreš kao šef Radne grupe za izradu tog zakona, kao i da Liga od tog principa nema nameru da odustane.

Predlog Vlade AP Vojvodine kao minimum

Jerkova je istakla da su članovi Vlade AP Vojvodine iz redova LSV podržali predloge koje je pokrajinska vlada dala kao dopunu nacrta zakona, ali samo i isključivo kao minimum koji mora biti unet u nacrt zakona.

"Smatramo da je Vlada AP Vojvodine imala više prostora da reaguje i da je imala još zakonskih mogućnosti koje nije iskoristila kako bi proširila imovinu AP Vojvodine u skladu sa Ustavom i zakonima. Zaključci Predsedništva LSV na Nacrt zakona o javnoj svojini, kao i na dopune koje je dala Vlada AP Vojvodine, jesu zamerke LSV koje će  predstavljati naše predloge za dopunu ovog zakona u javnoj raspravi, a danas će oni biti upućeni potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću, koji je zadužen za usaglašavanje ovog zakona " navela je ona.

I obeštećenje uz vraćanje imovine

Prva i najvažnija zamerka LSV odnosi se na činjenicu da ni Nacrt zakona, niti dopune Vlade AP Vojvodine ne predviđaju da u javnu svojinu Vojvodine uđu i one nepokretnosti koje su u potpunosti ili pretežno izgrađene sredstvima AP Vojvodine, ili su tim sredstvima održavane, u onim oblastima privrede u kojim Vojvodina danas nema nikakvih osnivačkih prava. Jerkova ističe da je tu zapravo reč o oblastima elektroprivrede, PTT usluga i telekomunikacija, magistralnom drumskom i železničkom saobraćaju i drugim sličnim oblastima.

"Druga zamerka odnosi se na činjenicu da Vojvodina mora biti obeštećena za skandalozno lošu privatizaciju Naftne industrije Srbije zbog koje je izgubila 840 miliona evra, te da ovaj zakon mora predvideti mogućnost da do tog obeštećenja i dođe " istakla je ona. Jerkova je dodala da Liga smatra i da je Vlada AP Vojvodine morala tražiti da u javnu svojinu Pokrajine uđu i sredstva potrebna za ostvarivanje njenih nadležnosti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

"U suprotnom, Vojvodina će uvek zavisiti od onoga što dobije iz Republike Srbije i ponekad može doći u situaciju da svoje obaveze u skladu sa zakonom ne može da ispuni " dodaje Jerkova.

Interesi građana ispred stranačkih centrala

Aleksandra Jerkov je rekla da zbog toga LSV poziva Vladu AP Vojvodine da bude aktivna i istrajna u insistiranju na tome da se usvoje dopune i izmene zakona koje je sama predložila, a koje se odnose na vlasništvo nad zgradom Banovine, regionalnu saobraćajnu mrežu i nad nekim ulicama, i da ni u kom slučaju ne odustaje od tih zahteva.

"U ovom poslu predstavnici Vlade AP Vojvodine moraju staviti interese građana Vojvodine ispred stranačke centrale u Beogradu. Naravno, najveća odgovornost na ispunjenju ovih zahteva jeste na njenom predsedniku Bojanu Pajtiću " navela je ona. Jerkova je precizirala da Pajtić, ukoliko kao predsednik Vlade AP Vojvodine ne može da sprovede ove interese ili izdejstvuje da budu sprovedeni, to treba da učini kao potpredsednik Demokratske stranke.

"To je neophodno kako ne bi smo došli u situaciju da sutra ili za nekoliko nedelja budemo ubeđivani da je sedam odsto imovine Vojvodine veliki uspeh za Pokrajinu " istakla je Jerkova podsećajući da su i prilikom usvajanja Ustava Republike Srbije 2006. godine za Pajtića bili neprihvatljivi predlozi o famoznih sedam odsto budžeta za Pokrajinu, da bi preko noći to tumačeno kao veliki uspeh.
 
GO LSV odlučuje o reakciji

Jerkova je dodala i da će Glavni odbor LSV doneti konačnu odluku o postupanju narodnih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine prilikom izjašnjavanja o Zakonu o javnoj svojini u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Odluka će, navela je ona, biti doneta upravo u skladu sa sudbinom predloga LSV i Vlade AP Vojvodine.

"Ovo nije zakon koji treba stopirati ili na neki način blokirati, ne samo zbog toga što vraća imovinu APV, nego i zbog toga što je on uslov za ulazak u EU. U svakom slučaju, treba ga na što bolji način napraviti " zaključila je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 31. 08. 2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook