Vraćanje imovine Vojvodini ne ugrožava Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 19. 07. 2011. | Komentara: 0

Vraćanje imovine Vojvodini ne ugrožava Srbiju

NOVI SAD - Predsednik radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš, istakao je danas u izjavi za RTV da je izrada tog zakona dospela u ćorsokak zbog stavova koji se odnose na pravo AP  Vojvodine da bude vlasnik velikih sistema.

Bojan Kostreš

On smatra da sve što je stvarano u vreme autonomije od novca stanovnika Pokrajine  mora da se vrati Vojvodini na upravljanje, a to su, između ostalog, putevi železnice, telekom, pošta i drugo.

"Moji oponenti smatraju da to nije dobro i da će to ugroziti pravno jedinstvo Srbije i protive se tome. Verujem da ćemo morati negde da nađemo neki kompromis između ova dva stava " naveo je Kostreš. Protivnici vraćanja velikih sistema na upravljanje Vojvodini poručuju da je to protivno Ustavu Republike Srbije, a Bojan Kostreš kaže da se tu radi o političkom, a ne tehničkom problemu. Dodaje da bi sve što je oduzeto 1988. godine trebalo da bude vraćeno pokrajini bez uslovljavanja.

"Ako to današnji Ustav ne dozvoljava, onda makar sve ono što je u skladu sa Ustavom i da se otvori mogućnost da, u slučaju da dođe do promene Ustava, dođe i do promena javne svojine AP Vojvodine. Na žalost, moji sagovornici nisu tog mišljenja i upravo zbog toga je ovaj proces došao u ćorsokak " navodi on. Šef radne grupe uprkos zastoju u radu smatra da je to telo za dva meseca uradilo više nego što je urađeno u proteklih 11 godina i uveren je da će se zakon o javnoj svojini već najesen naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

(BILSV, 19. 06. 2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook