Za svoja prava borimo se svakodnevno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Novi Sad, 08. mart 2019 - Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene. Ovaj dan predstavlja simbol političke borbe svake od nas, dan kada obeležavamo sve dosadašnje pobede, ali i dekonsrtuišemo sve vidove seksizma, mizoginije i diskriminacije žena.

LSV

Sećajući se svih žena koje su svoje živote dale u borbi za ženska politička i radna prava, ne možemo a da ne ukažemo da i danas, gotovo svakodnevno, svedočimo nekom obliku narušavanja i ugrožavanja naših prava.

Od nepravednih uslova za zaposlenje i rad, mobinga i seksualnog uznemiravanja kojima su žene izložene, latentnog preispitivanja naših reproduktivnih prava, preko krajnje diskriminišućeg Zakona o finansijskog podršci porodici sa decom kojim su različitim kategorijama žena na najgrublji način uskraćena ili umanjena primanja dok su na porodiljskom odsustvu, do Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se u praksi ne primenjuje dovoljno efikasno, odnosno državni organi i ustanove ne reaguju uvek u skladu sa potrebama, a i Krivičnim zakonikom bi trebalo da budu propisane strožije kazne. A ovo su tek neki od primera. Stoga, važno je i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno, stalno dokazujući koliko vredimo i možemo.

Moramo uvek imati na umu koliko se teško stečena prava moraju štititi i koliko i same sebi moramo biti važne. Od našeg zdravlja, reproduktivnih prava, prava na abortus i prava na roditeljstvo, prava na izbor, prava na obrazovanje i na rad, zavisi naša sloboda, kao i naši životi i životi generacija koje dolaze posle nas.


Maja Sedlarević,
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Iz medija | Nedelja, 02. 06. 2013. | Komentara: 0

Bez dobrog školskog sporta nema vrhunskih sportista

Od kada je pre godinu dana stupila na dužnost pokrajinske sekretarke za sport i omladinu, Marinika Čobanu je zacrtala da će prioritet njenog resora biti školski sport, piše današnji Dnevnik. Jer, vrhunskim sportom, po njenoj oceni, treba da se bavi država, a posao njenog sekretarijata je, kaže, da obezbedi uslove deci da vežbaju, sve uz opasku da bez dobrog školskog sporta nema ni prave baze za takmičarski i vrhunski sport.
Događaji | Subota, 01. 06. 2013. | Komentara: 0

Od jeseni reproduktivno zdravlje u vojvođanskim školama

NOVI SAD - Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Vojvodini je seksualno aktivan, među njima je tri puta više mladića nego devojaka, a u seks stupaju četiri puta više učenici sa lošijim školskim uspehom, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u deset srednjih škola u Vojvodini, a u okviru oglednog projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju".
Događaji | Petak, 31. 05. 2013. | Komentara: 0

Dva prioriteta za razvoj mladih

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju bili su juče domaćini petočlanoj delegaciji Ministarstva porodice, sporta i omladine Republike Srpske, a tokom posete obišli su značajne sportske ustanove u Novom Sadu, pre svih, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, gde ih je dočekao dekan Fakulteta dr. Dejan Madić, kao i rektor novosadskog Univerziteta Miroslav Vesković. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook