Zemlja je ograničeni prirodni resurs

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 08. 11. 2015. | Komentara: 0

Zemlja je ograničeni prirodni resurs

MOŠORIN - Mi smo danas došli u Mošorin da upozorimo na nesagledive posledice ukoliko dođemo u poziciju da se, po važećim zakonima, zemlja proda, jer je ona ograničen resurs.

LSV

Nemamo prava prema budućim pokoljenjima, prema našoj deci da tako nešto uradimo, jer su i prethodna pokoljenja bila veoma obazriva i pažljiva kada su čuvali tu zemlju za nas, da možemo je da koristimo i predamo drugima u nasleđe, kazao je danas član Stručnog saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jovanović.
 
On je pre šetnje 100 vojvođanskih zastava u ovom mestu rekao da je LSV pokrenula inicijativu čiji je cilj da se skupi 100.000 potpisa za zaštitu intresa, pre svega poljoprivrednih proizvođača, malih i srednjih poljoprivrednih domaćinstava, da se spreči nelojalna konkurencija stranaca, domaćih zemljoposednika i tajkuna u najavljenoj prodaji poljoprivrednog zemljišta. Jovanović je istakao i da je cilj LSV da pred najavljeno izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na duži rok ova inicijativa posluži da se čuje glas vojvođanskih paora, malih i srednjih poljoprivrednih domaćinstava.
 
Podsetio je da 1. septembra 2017. godine stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojim se ostavlja mogućnost da državljani van EU mogu slobodno da kupuju nekretnine na teritoriji Srbije i APV, bez ikakvih zabrana i ograničenja.
 
- Mi upravo želimo u tom smislu da kroz izmenu zakonskih propisa obezbedimo i pravnu i imovinsku zaštitu za te privredne delatnosti. Ti ljudi, koji će doći na bazi sadašnjeg zakona da budu nelojalna konkurencija našim poljoprivrednim proizvođačima, malim i srednjim poljoprivrednim domaćinstvima, biće u kudi kamo boljem položaju nego što su naši poljoprivredni proizvođači. Kao što svi znamo, zemlja na teritoriji EU je mnogo puta skuplja nego što je trenutno na teritoriji Republike Srbije i Vojvodine, i samim tim, s obzirom na to da oni imaju mnogo veće subvencije za sve oblasti proizvodnje, biće u daleko povoljnijem položaju nego naši poljoprivredni proizvođači - kazao je Dušan Jovanović.
 
Osim toga, ove godine je Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije donelo Nacrt o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se planiraju dugoročni zakupi do 30 godina za pravna lica, bez obzira da li su strana ili domaća. Kako je dodao, i ovim nacrtom su mala komercijalna i srednja domaćinstva u neravnopravnom položaju.
 
- Naša želja je da se izmeni taj zakon, jer je predviđeno da se 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta  izdaje na 30 godina pravnim subjektima. Trideset godina je izuzetno mnogo. To praktično znači da će dve i više generacija naše dece i naših pokoljenja biti onemogućeno da dođe do osnovnog resursa za proizvodnju na terioriji APV - upozorio je Jovanović i dodao da 80% trenutno zakupljenog poljoprivrednog zemjlišta B kategorije čine upravo mala poljoprivredna gazdinstva. On je naglasio i da je zemlja ograničeni resurs i nije kao sunčeva energija obnovljiva.
 
- Želimo da obezbedimo iste uslove i za domaće i za strane zainteresovane za kupovinu zemlje na našoj teritoriji - zaključio je Dušan Jovanović.
 
 (BILSV, 08.11.2015)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook