Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Dejana Đurđević | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Da li je put Srbije ka EU dovoljno brz?

LSV od samog početka pristupnih pregovora podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, samim tim i izražava zadovoljstvo vešću o otvaranju dva nova poglavlja. Smatramo da je otvaranje novih poglavlja dokaz opredeljensti vlasti ka evropskom putu. Uzimajući u obzir tempo sveobuhvatnog procesa pregovora, međutim, ne možemo  da ne izrazimo brigu o brzini celokupnog procesa pristupanja.

U ponedeljak, 11. decembra, na međunarodnoj konferenciji u Briselu, otvorena su poglavlja 17 (ekonomska i monetarna unija) i 18(statistika). Srbija je do sada, u pristupnim pregovorima, otvorila 14 od 35 poglavlja. Zatvorena su dva poglavlja koja se tiču nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture.

Ne možemo da kažemo da su dva privremeno zatvorena poglavlja veliki uspeh s obzirom na to da su, praktično, otvorena i zatvorena u istom danu i da se radi o temamam koje nisu u sferi interesovanja politike EU. Sa druge strane, tempo otvaranja novih poglavlja nije ni blizu u skladu sa indikativnim datumom ulaska 2025. godine.

Otvaranje novih poglavlja se u medijima predstavlja sa većom dozom optimizma, međutim, otvaranje nije ništa više od početnog dogovora o rokovima i preduslovima koje dobijamo. Nedostatak svesti građana o samom procesu pregovora i benefitima ide u korist trenutnoj vlasti. Pregovaračka poglavlja ne znače samo usklađivanje zakona već i izgradnju i reformu institucija koje će biti spremne da sprovodu ove zakone. Reforma institucija i zakona impliciraće i određene društvene promene.

Zabrinjavajuće je što smo prilikom donošenja poslednje odluke zemalja članica o otvaranju novih poglavlja, dobili kritike koje se odnose na nedovoljan napredak u oblasti vladavine prava. Demokratija, vladavina i poštvanje prava je osnovni preduslov bilo kakvog razmatranja države kao potencijalne članice Evropske unije. Nadamo se da će ova opomena biti shvaćena ozbiljno i da ćemo u sledećoj godini pokazati veće rezultate, ne samo drugim zemljama članicama, već i građanima, čija je većinska volja ulazak u EU.

Dejana Đurđević
Članica Glavnog odbora





Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook