Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka

Holivudski mogul Harvey Weinstein proglašen je krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje. Po američkim zakonima za seksualno napastovanje prvog stepena na štetu Miriam Haley kazna je pet do 25 godina zatvora, dok je kazna za silovanje trećeg stepena od uslovne kazne do četiri godine zatvora.

Zašto je meni važno šta se dešava na drugom kraju sveta? Važno mi je zato što sam se tokom svog životnog veka susretala sa uplašenim zbunjenim i razočaranim ženama, koje se nisu uvek najbolje snalazile u situacijama kada su doživljavale seksualna uznemiravanja.

Ko kroz ovu vrstu pakla, da li kao direktni učesnik, ili kao podrška povređenoj osobi, nije prošao teško može da ga zamisli. Obeleži te za čitav život. Samo ponekad zaboraviš, ali uvek se nađe nešto da te podseti, novinski članak, film, objava na društvenim mrežama…

Jedno od prvih takvih iskustava imala sam kada me je dobra drugarica zamolila da idem sa njom na konsultacije iz nekog predmeta na fakultetu jer se boji da će imati problem sa profesorom, koji je tražio da dođe sama i već u nekoliko navrata imao nepristojne, vulgarne, uznemirujuće insinuacije. Iako sam tada imala manje od 20 godina išla sam sa njom i bila jako ljuta što mi ne dozvoljava da uradimo nešto više protiv takvog seksualnog prestupnika. To je bio samo prvi u nizu sličnih događaja.

Godine, materijalni status, bilo koja druga okolnost nije garant da se ne možete naći u takvoj situaciji. Možda je najbolji primer upravo ovaj iz Holivuda.

Oko stotinu žena optužilo je Vajnstajna, suosnivača filmskog studija Miramaks za seksualno uznemiravanje, uključujući silovanje, a neki od navoda potiču decenijama unazad. Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret "I ja" (MeeToo) u kome su stotine žena javno optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za uznemiravanje. Među glumicama koje su bile njegove žrtve našle su se Gvintet Paltrou, Anđelina Žoli i mnoge druge.

Drago mi je zbog svih žena sveta koje su ikada imale i najmanji problem ovog tipa, jer je ova vest obišla zemaljsku kuglu i sigurno će bar delimično uticati na to da se ohrabre i da se prvenstveno, odbrane od seksualnih napada, bilo fizičkih bilo verbalnih, a onda da skupe hrabrost i prijave prestupnike.

Situacija sa našom zemljom, kako sada iz ovog ugla izgleda, nije sjajna, niti za pohvalu.

Najbrutalniji seksualni predator Jutka uspeva već relativno dug period da izbegne sudski epilog i kaznu za protivzakonito ponašanje.

Njegova žrtva Marija Lukić ne dobija dovoljnu podršku niti okoline niti javnosti.

Zločinac i seksualni predator iz Brusa ima ponudu da pređe u partiju koja će mu pružiti zaštitu i poslanički imunitet, dok ga je do sada štitila naprednjačka vlast kao svog gradonačelnika.

Sve to ukazuje na atmosferu u društvu koje nema dovoljno razumevanja za brzo i efikasno rešavanje ovakvih slučajeva. Kažem društvu, jer je nemali broj kolega Marije Lukić okrenuo leđa žrtvi i priklonio se, iz samo sebi znanih razloga, nasilniku. Dolazili su na suđenja kao podrška Jutki.

Ta količina nesolidarnosti, nerazumevanja da će sutra njihove žene, ćerke, prijateljice biti meta poremećenih seksualnih napadača je prosto zapanjujuća i neobjašnjiva.

Organizacije koje su podržale Mariju Lukić u njenoj borbi da se osudi onaj koji ju je maltertirao i zlostvljao, pokazale su joj da nije sama.

Žao mi je što podrška nije i veća jer mnogi ne shvataju da je ovo možda jedan od najbitinijih sudskih procesa za žene. I kao što je suđenje Harvey Weinsteinu pokrenulo lavinu, tako i suđenje Milutinu Jeličiću ne sme doživeti da se zbog tabloidizacije i političkih odluka otegne do unedogled i minimalizuje njegov epilog. To bi bila pogubna poruka za sve žene koje trpe ili će trpeti seksualno zlostavljanje na bilo koji način.

Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti.

Ova sudska presuda važna je i zbog toga što može pokazati moćnicima sa naših prostora da žene nisu igračke, da takvo ponašanje vređa i ostavlja posledice, kao i da je seksualno uznemiravanje kažnjivo, što bi logično trebalo da dovede i do smanjenja takvog vida ponašanja “nedodirljivih” muškaraca koji smatraju da imaju pravo na sve.

Zato se iskreno nadam da će događaji teći ovako: Harvey Weinstein je sa suda direktno odvežen u zatvor na služenje kazne, neka se spremi Jutka, jer ja Mariji Lukić verujem, kakav god da sudski epilog bude.



Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Olena Papuga | Nedelja, 09. 02. 2020. | Komentara: 0
Za žene se bore (samo) žene?
Na marginama političke borbe između vladajuće stranke i prave, odnosno „lažne“ opozicije, da li su i koliko uslovi za održavanje izbora fer, odigrava se tiha borba za veće učešće žena na mestima odlučivanja. 
Povod za ovu inicijativu bile su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Zakona o lokalnim izborima, čime su se stvorili uslovi da svi narodni poslanici predlože svoje amandmane. 


facebook