Blog | Administrator

 
 
Izbori u LSV
Nevena Subotić | Petak, 04. 10. 2019. | Komentara: 0

Što bi nas interesovali beogradski taksisti i neravna kaldrma na trgu, kad vas ne ineteresujemo mi?

Jeste se mnogo iznervirali što su taksisti blokirali Beograd? Evo ja crkoh od muke isto kao za onu neravnu kaldrmu što je postavljena na Trgu Republike.

Jeste sarkazam i jeste bezosećajno prema stnovnicima Beograda, među kojima su i moji dragi rođaci, kumovi i prijatelji.

A čim je prouzrokovana onda ova moja nesolidarnost i čemu rasprava na tu temu ako me ne zanimaju ni Trg, ni taksisti koji blokiraju?

Pored toga što me iritira opredeljenost medija da svoj prostor neravnopravno podele između stanovnika prestonice i nas ostalih, naravno, ne u našu korist, pa nas preplavljuju vestima sa beogradskih ulica, dok informacije o problemima i životu ostatka stanovništva dobijamo na kašičicu, radi se ustvari i o izborima.

Razmatrala sam rezultate svog preispitivanja - da li sam ja pristrasna i dozvoljavam da me moja opredeljenost za partiju koja insistira na decentralizaciji i bavi se vojvođanskim pitanjima zalepi ili je zapostavljanje tema i života van Beograda, od strane ostalih opozicionih političara zaista tako dominantno.

Jedan od egzaktnih pokazatelja može biti to kakav je odnos broja vesti iz Beograda u odnosu na „unutrašnjost“ na njihovim zvaničnim sajtovima. 

Tako recimo Demokratska stranka na 9 strana posvećenih vestima od 90 vesti ima: jednu vest iz Kragujevca, jednu iz Vršca , jednu iz Paraćina i 7 iz Niša. Ovde nisam računala objave da će predsednik DS posetiti 5 mesta u van Beograda, a zatim da ih je posetio i šta im je tamo rekao, jer to ni u kom slučaju ne govori o životu i problemima ljudi koji žive u tim mestima niti o načinu na koji bi mogli biti rešeni. 

Od tih 90 vesti samo se jedna odnosila na Vojvodinu i to na temu korupcije u Novom Sadu.
Za razliku od neinteresovanja za probleme života stnovništva van Beograda, prestoničke teme su na sajtu DS zastupljene. Pa tako možemo pratiti šta se dešava sa stnovnicima hotela Bristol, kako je prošao susret predsednika DS sa Vračarcima i tome slično.

Stranka slobode i pravde uspela je da ima još lošiji pristup i zastupljenost tema iz ostatka zemlje. Oni na 9 strana među 54 vesti imaju po jednu vest iz Bora i Kruševca i ni jednu iz Vojvodine, ako koristimo isti princip da se ne računa što je Đilas bio u Sremskoj Mitrovici i rekao im kako će kad padne Vučić za 6 meseci biti bolje. A ako hoćete da to računamo, onda eto imaju na 54 strane ipak jednu vest iz Vojvodine. Jupiiiiiiii

O tome da će, kaobajage,  nekad razmišljati i o nekim drugim građanima ove zemlje, a ne samo o Beograđanima SSP daje nagoveštaj otvaranjem posebnog odeljka „SSP na lokalu“.

Da se razumemo, mada je onima koji prate moja javna istupanjima odavno jasno, potpuno sam protiv sadašnje nakaradne vlasti Srpske napredne stranka. Ne bih nabrajala razloge poput onih da su nesposobne neznalice, korumpirani, bahati , lenji i da upropaštavaju zemlju na veliki broj načina.

To napominjem da razjasnimo da me razmatranje ove teme ne interesuje iz razloga pohvale uvlakačko – degenerisanog podilaženja „sirotinji raji u unutrašnjosti“ i pohvale Vučićevog nedvnog putujućeg cirkusa po Srbiji, ne.

Ovo je moj način da kažem onim političarima koji mogu imati potencijal da u ovu zemlju dovedu civilizacijski prihvaćene norme pristojnog života: Aman ljudi, osvestite se!

Znamo da je u Beogradu trećina biračkog tela. I znamo da vas mrzi da se „klackate“ do Kanjiže, Leskovca i Taraša, ali dajte malo zainteresovanosti i obzirnosti u pristupanju temama koje muče nas koji ne živimo u "krugu dvojke". 

Pokažite bar blagu zainteresovanost za decentralizaciju i ravnomeran razvoj svih oblasti u zemlji. Nemojte da posmatrate građane Vojvodine i ostatka Srbije van Beograda, kao građane drugog reda. Ne treba nam vučićevsko podilaženje i lažna snishodljivost, ali pokažite malo poštovanja i razumevanja. 

Sela i gradovi se prazne. Njihovi stanovnici odlaze u prestonicu ili još češće van zemlje. Razmislite o tome ko će glasati za vas i koga ćete predstavljati kad svi zdravomisleći odu. Ili ćete možda biti zadovoljni političkim bivstvovanjem u Beogradskom pašaluku?


Ana Pataki | Sreda, 16. 10. 2019. | Komentara: 0
Oktobar je mesec pobede svake žene nad rakom dojke! Ovo će biti najličniji tekst do sada, budući da je tema borbe protiv karcinoma značajna za svakog ili bar to treba postati. I nije samo zbog toga što je oktobar mesec borbe protiv raka dojke na kalendarima zdravstvenih ustanova, već se u bilo kom trenutku može desiti bilo kojoj ženi.
Robert Vizi | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0
Pet godina od paljenja pekara: borimo se protiv fašizma!
Dete koje se rodilo 2007. godine danas je u šestom razredu. Eto, toliko vremena je prošlo od 7. oktobra 2007. kada je grupa neonacista napala kolonu antifašista u Novom Sadu koja je izašla na ulicu i sprečila ih da proslave Himlerov rođendan.
A dete koje je rođeno 2014. godine, danas ide u vrtić. Eto, toliko je vremena prošlo od te noći između 15 i 16 oktobra 2014. kada je krenuo petodnevni talas napada na pekare u Vojvodini čii su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice. Nije to prvi put, događalo se to i februara 2008, ali sada je bilo mnogo, mnogo strašnije.
mr Maja Sedlarević | Nedelja, 29. 09. 2019. | Komentara: 0
Rodna ravnopravnost od top teme do zaborava Od trenutka kada smo uspele da je nametnemo kao temu i izborimo se za to da se glas žena čuje u javnoj sferi, rodna ravnopravnost izaziva različite reakcije i konstantno nosi nekakvu kontroverzu. Moglo bi se reći da je pitanje rodne ravnopravnosti paradigma odnosa prema ljudskim pravima u ovoj zemlji.

facebook