Blog | Administrator

 
 
Izbori u LSV
Olena Papuga | Nedelja, 09. 02. 2020. | Komentara: 0

Za žene se bore (samo) žene?

Na marginama političke borbe između vladajuće stranke i prave, odnosno „lažne“ opozicije, da li su i koliko uslovi za održavanje izbora fer, odigrava se tiha borba za veće učešće žena na mestima odlučivanja. 

Povod za ovu inicijativu bile su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Zakona o lokalnim izborima, čime su se stvorili uslovi da svi narodni poslanici predlože svoje amandmane. 

Sa tim u vezi, zajedno sa Nadom Lazić, predale smo amandmane na Predloge zakona o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, ali i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, amandmane na članove koji se odnose na učešće manje zastupljenog pola. 

Iako su amandmani pravno-redakcijskog karaktera, značaj rasporeda polova na izbornoj listi može igrati značajnu ulogu u motivaciji i učešću žena na izborima. Među svakih pet kandidata po redosledu na izbornoj listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja liste) moraju biti dva kandidata – pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na izbornoj listi. 

Jednako „revolucionarno“ je bilo podnošenje amandmana na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koji smo 2011. godine podnele Aleksandra Jerkov i ja. Nije bilo dovoljno hrabrosti preuzeti rizik i predati predlog kojim se garantuje 30% kandidata manje zastupljenog pola – iako je bilo jasno da su to žene. Motiv za to su bili pobeda demokratije, kao i garancija da žene posle predizborne kampanje neće nestati iz fokusa, a njihova mesta zauzeti muške kolege. 

Član 15. Ustava Republike Srbije propisuje politiku jednakih mogućnosti, propisuje politiku jednakih šansi koja podrazumeva i usvajanje posebnih mera kojima se doprinosi ravnopravnosti muškaraca i žena. Isto propisuje i Zakon o ravnopravnosti polova, čak izuzimajući mogućnost da se uvođenje posebnih mera afirmativne akcije smatra diskriminacijom u korist jednog pola. 

Za sam kraj, na pragu pobede za još veće učešće žena na mestima odlučivanja, ponoviću rečenicu koju je izgovorila Margaret Tačer: „U politici, ako želiš da nešto bude rečeno, pitaj muškarca. Ako želiš da bude urađeno, pitaj ženu.”


Autorka je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i
koordinatorka Ženske parlamentarne mreže
u Narodnoj skupštini Republike Srbije


Ana Pataki | Sreda, 16. 10. 2019. | Komentara: 0
Oktobar je mesec pobede svake žene nad rakom dojke! Ovo će biti najličniji tekst do sada, budući da je tema borbe protiv karcinoma značajna za svakog ili bar to treba postati. I nije samo zbog toga što je oktobar mesec borbe protiv raka dojke na kalendarima zdravstvenih ustanova, već se u bilo kom trenutku može desiti bilo kojoj ženi.
Robert Vizi | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0
Pet godina od paljenja pekara: borimo se protiv fašizma!
Dete koje se rodilo 2007. godine danas je u šestom razredu. Eto, toliko vremena je prošlo od 7. oktobra 2007. kada je grupa neonacista napala kolonu antifašista u Novom Sadu koja je izašla na ulicu i sprečila ih da proslave Himlerov rođendan.
A dete koje je rođeno 2014. godine, danas ide u vrtić. Eto, toliko je vremena prošlo od te noći između 15 i 16 oktobra 2014. kada je krenuo petodnevni talas napada na pekare u Vojvodini čii su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice. Nije to prvi put, događalo se to i februara 2008, ali sada je bilo mnogo, mnogo strašnije.
Nevena Subotić | Petak, 04. 10. 2019. | Komentara: 0
Što bi nas interesovali beogradski taksisti i neravna kaldrma na trgu, kad vas ne ineteresujemo mi?
Jeste se mnogo iznervirali što su taksisti blokirali Beograd? Evo ja crkoh od muke isto kao za onu neravnu kaldrmu što je postavljena na Trgu Republike.
Jeste sarkazam i jeste bezosećajno prema stnovnicima Beograda, među kojima su i moji dragi rođaci, kumovi i prijatelji.

facebook