Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Sreda, 16. 11. 2016. | Komentara: 0

Tolerancija bez onog ali

Piše: Aleksandar Marton

Poznato je da je 16. novembar dan koji se obeležava kao Međunarodni dan tolerancije. Za one tolerantne prema nekom ko je različit ovo je dan kao i svaki drugi, a oni koji su skloni osuđivati različite od sebe ovo je dan kada bi se trebali zamisliti nad svojim promišljanjima, a nekad i delima.

Netolerantna osoba vidi problem u onom dugom, drugačijem. To drugo i drugačije često su postajali razlog za sukobe i nesreću.
Niko na ovom svetu nije isti, pa je zato tolerancija prema svakome nešto što bi ljudi koji se smatraju delom normalnog društva trebali imati usađeno u svoja srca. Mladi pre svega, jer mladi  tek uče i stasavaju.

Devedesete godine su na ove prostore donele duh netolerancije. Mrzelo se sve što je drugačije. Drugačije ime i prezime, ideološki i politički stav, seksualna orijentacija...
Te godine duboko su usadile taj duh u ljude na balkanskom poluostrvu.

Nažalost, vraćanje u normalu je jako teško i veoma sporo. Taman se učine neki pozitivni pomaci, a onda nastupe nekakve fanfare mržnje i sve se opet vrati na staro.

Međunarodna situacija ne ide u prilog poboljšanju situacije. Previše je „iznenađujućih“ pobeda desnih ekstremista i populista koji mržnjom osvajaju glasove.
Reč iznenađujuće nisam slučajno stavio pod znake navoda. Nema nikakvog iznenađenja u tim pobedama. Mislim da su, čak, realno i očekivane.

Veliki je problem u tome što jezik mržnje prema strancima, izbeglicama i raznim manjinama donosi političke poene.
Nekada je te poene donosio dobar program koji će za cilj imati nova radna mesta. Danas, nažalost, te poene donose priče o ogradama, zidovima, logorima za strance, proterivanju...

Ostavimo sada Trampa, Le Penovu, Orbana i Štrahea, imamo i mi ovde dosta svojih elemenata u tom duhu netolerancije.

Svaki dan imamo priliku da na medijima čujemo nešto loše o nekom drugom. 
Naši mediji, na primer, čuju šovinistička divljanja samo navijača s one strane balkanskih obala. Nekako im promaknu i nož žica Srebrenica.
Isto tako, u Zagrebu se čuju samo parole onih drugih navijača, a slabo čuju, na primer, reči  Srbe vrbe.

Smatram da je u tome problem. Govore naši mediji o netoleranciji, ali retko gledaju svoje dvorište, nego više vole da bace pogled preko plota.
A dvorišta su nam puna prljavštine netolerancije!

Problem je i površna borba protiv netolerancije. Sve se svodi na mlaka saopštenja osude nekog pojavnog oblika netolerancije. Često se borba za tolerantnije društvo svede i na to da nam Evropska unija nešto nameće, a mi to moramo da primenjujemo, inače ništa od pregovora i članstva u Unije.
Takav stav je strašno pogrešan.
Evropa je tu pa je tu. Sa svim vrlinama i manama, ali mi treba da gledamo sebe i naše društvo.
Ono mora biti tolerantije. Niko ko ima drugačij istav ili opredeljenje ne sme biti obeležen zbog toga!

Postoji jedna reč koja se često koristi u našem društvu a vezana je za toleranciju.
To je veznik „ali“. To „ali“ često čujemo kada se govori o paradi osoba drugačije seksualne orijentacije. Znamo već onu čuvenu rečenicu: „Imaju oni prvo po Ustavu i Zakonu, ali...“
Često to ali čujemo i kada se govori i o pravima etničkim manjina i kaže se: „Da, imaju oni prava po Ustavu i zakonu, ali šta rade oni drugi našima?“

To ali i drži duh tolerancije na otvorenom. To ali realtivizuje borbu za tolerantnije društvo.

Zato, izbacimo to ali. I ovde u Srbiji i u Hrvatskoj i u BIH. Svuda.

I na kraju, jesu važni Ustav i zakon i brojni međunarodni dokumenti koje su države na Balkanu ratifikovale. Jako su važni!
Ipak, važnije je ono što je prirodno dato, a jeste tako. To prirodno je da su svi rođeni jednaki i da imaju pravo na različitost i ravnopravnost.
Vek je XXI, a milenijum III. Normalno je biti različit. Normalno je biti tolerantan/толерантан/toleráns/tolerant/متسامح/סובלני.

Aleksandar Marton
odbornik LSV u 
Skupštini grada Zrenjanina


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook