Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Ponedeljak, 10. 12. 2012. | Komentara: 0

Zrenjaninske rupe

Pročitam dva naslova u novinama, pogledam dva minuta bilo kog dnevnika, saslušam minut radio programa i vidim da smo u krizi. Država ne zna na koju stranu da krene, izgubljena..Problem do problema. Ponekad i pomislim da je sve što se kod nas dešava nekakav problem.  Ipak, već duže vreme mi je jedan problem pred očima. Nikako da se reši.
Šta je po sredi? Zrenjanin je civilizovana sredina. Naš troimeni grad postoji već sedam stotina godina i u tom razdoblju je dobio sve potrebne elemente urbane sredine.
Status Slobodnog kraljevskog grada Bečkerek ima već 243 godine. Povelja iz Beča donela nam je prvi gradski Senat, šest senatora, veliko trgovište, prve fabrike,pozorište, galeriju,železničku mrežu... Od IXX veka troimeni grad postaje urbana sredina.Na primer, ima kanalizacione šahtove.
Tih šahtova je bilo puno. Nikome i nikada nisu smetali.Sada, ih je sve manje. Nestaju. Neko ih krade. Na njihovim mestima ostaju rupe, metrima duboke. Veoma opasne. Građani prijavljuju nestanke. Nadležni ćute.
Ako u blizini živi neki poznati političar, onda on pozove nadležne, pa nekakvom privremenom pločom obeleže teren. Ta ploča vrlo brzo i sama nestane. Rupa ponovo zjapi .Pa je vrate, pa nestane.
Nadležni kažu da trenutno nema para za nove šahtove, a čim ih bude odmah će sve biti pokriveno .To ODMAH, nikako da nastupi. Pre tog ODMAH neko može i da strada, da se udavi, da ošteti automobil. Pao je i sneg. Dok pišem ove redove zasipa ulice Zrenjanina. Prekriva i mesta na kojima su bili šahtovi. Opasnost od nesreće raste.

Ovo mora da se reši. Ovo nisu nebeski problemi, problemi Kosova, Haga... Ipak, jeste problem koji boli. Pričamo o podvizima, o uspešnoj državi, a padamo u šahtove.
Ovo se društvo mora spustiti na zemlju i početi rešavati male probleme. Probleme običnog čoveka.
Za mene ove rupe i nisu mali problem.  Zato ču učiniti sve da nateram nadležne da počnu da rade svoj posao.
Policiju da hvata lopove, a komunalne službe da pokriju rupe.



Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook