Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Petak, 15. 05. 2015. | Komentara: 0

Dan porodice

Siromaštvo u Srbiji raste, što dokazuju decembarski rezultati “Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece”  koje je sproveo Republički zavod za statistiku uz podršku Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Socijalnu pomoć u Srbiji je 2014. godine koristila 103 521 porodica. Broj korisnika tog vida materijalne podrške države povećan je za 15% od 2012. godine. Preko 130 000 radno sposobnih građana i građanki Srbije je koristilo novčanu socijalnu pomoć, a više od 204 000 porodica dečji dodatak.

Treba reći da materijalna sredstva podrške države nisu jedini oblik pomoći, ali su najznačajniji u situaciji kada je svakodnevni život na rubu egzistencije i standard života drastično umanjen u uslovima velike nezaposlenosti i krize. Ipak, iako država pokušava da materijalnim oblicima podrži odluku mladih bračnih parova na planiranje porodice, ona istovremeno ne stvara uslove za normalno funkcionisanje i razumevanje izazova sa kojima se porodica danas suočava.

Primera radi, to dokazuje činjenica da je roditeljski dodatak, kao podršku porodicama pri rođenju deteta, koristilo 60 600 porodica, ali ta mera podsticanja rađanja, nije dala očekivane rezultate. Tačnije, od njenog uvođenja, broj novorođene dece je smanjen, a nije se uvećavao ni broj porodica sa dvoje i više dece.

Višestruka diskriminacija trudnica i porodilja, administrativne teškoće pred koje se stavljaju mlade bračne parove otežavaju odluku o planiranju porodice danas. U prilog tome idu i podaci o broju mladih školovanih građana i građanki, koji planove za budućnost prave nakon odlaska iz zemlje i traženja posla u inostranstvu.

Najviše sredstava za materijalnu podršku porodici, (25,2 milijarde dinara) izdvojeno je upravo po osnovu odsustva povodom rođenja deteta, a prava trudnica i porodilja su nešto bolja nakon usvajanja Zakona o izmenama zakona o radu. Međutim, poslodavci i dalje na sve načine pokušavaju da produže rok isplate porodiljske naknade, kasne uplate razlike naknade trudnicama na održavanju trudnoće, daju se neprecizne informacije zaposlenim o njihovim pravima i obavezama.

Ukratko, sistemska rešenja koje država sada nudi - nisu dovoljna za dostojanstven život i očuvanje porodice.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1993. godine 15. maj se obeležava kao Svetski dan porodice.

Najmanje što bi mogle i morale institucije u Srbiji na današnji dan, jeste da konačno u donošenju odluka dobro sagledaju sve probleme sa kojima se porodica danas suočava. Samo i jedino tada će moći da planiraju i realizuju strategije zamišljene još odlukom spomenute Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, davne 1993. godine, kako bi ova pitanja dobila mesto koje zaslužuju.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook